Jag var så pepp när jag landade på Sturup i fredags och satte fötterna på skånsk mark! Humorfestivalen som jag gått och sett fram emot så länge var på tapeten. Jag tog flygbussen direkt till Lunds centralstation och promenerade bort till The More Hotel för att checka in.

Hotellet ligger inrymt i gamla lokstallar från tidigt 1900-talet och de har verkligen lyckats bevara känslan och historian tycker jag. Det jag särskilt gillar är att de inte har vanliga hotellrum utan studios med egen köksdel, så det är perfekt att bo där om man ska vara i Lund en längre tid och vill kunna laga mat själv. Sedan kan man välja om man vill att frukost ska ingå eller ej.

Gillar verkligen allt ljusinsläpp! En smidig incheckning senare drog jag på mig sneakersen och var redo för ett rejält varv runt och i stan. Fredagskvällens föreställning med Måns Möller började inte förrän klockan 18 så jag flera timmar på mig att bara strosa runt och (åter-)upptäcka stan.

Det är så charmigt men alla gamla korsvirkeshus, stockrosorna som växer längs husväggarna, kullerstensgatorna och alla små butiker som dyker upp lite här och var.  Och så var det så himla fint septemberväder och det gjorde verkligen inte helgen sämre!

På vägen till Grand Hotel där Måns show skulle gå så gick jag in i saluhallen och köpte med mig lite plockmat, ost, kyckling, frukt och annat gott som jag åt på en parkbänk ute i det fina vädret.

Blev kär i de här lamporna!

Sedan var det dags för skratt. Under Humorfestivalens tre dagar är det över 70 humorframträdanden så det finns mycket att välja på. Men eftersom Måns Möller är en av mina favoritkomiker så hade jag självklart bokat biljett till hans show ”Smash and Grab”.

Och visst bevisade han återigen varför han tillhör favoriterna. Måns är verkligen fenomenal på att improvisera och på att interagera med publiken. Egentligen skulle han och Martin Lagos showat tillsammans men Martin hade blivit sjuk så Måns körde själv i stället. Så jäkla bra!

På lördagsmorgonen vaknade jag riktigt tidigt, surprise surprise, och eftersom frukosten inte öppnade förrän 07:30 på helger så snörade på mig skorna och tog en lång powerwalk på nästan två timmar. Så skönt, och det var en underbar morgon, lite krisp i luften och sen när solen gick upp kände man direkt att det skulle bli en varm och fin dag. Minsann!

Efter frukost och dusch och lite skrivande gick jag ut på stan. Det märks att Lund är en levande universitetsstad, särskilt så här i början av terminen. Det är fullt med studenter, en hel del upptåg på stan och förstås cyklar överallt. Tänk om man vore tjugo igen, då hade jag gärna läst i Lund. Jag tror att jag skulle ha trivts väldigt bra där.

Sedan kikade jag lite i affärer och då hände något av det märkligaste någonsin. På Lilla Fiskaregatan ligger en liten butik som heter Bric-a-Brac. Om namnet låter bekant så är det ett svenskt klädmärke som startades av två tjejer för 25 år sedan och de har även butik vid Mariatorget i Stockholm. Av en slump gick jag i alla fall in där – och direkt kände jag igen henne, butikschefen. Det var ju Sara! Trots att det är säkert 35 år sedan vi växte upp samtidigt i lilla Täby Kyrkby så var det ingen tvekan att det var hon. Det visade sig att Sara hade avslutat sin skådespelarkarriär, sadlat om och flyttat ner till Lund med sin familj för fem år sedan. Livet är märkligt, eller hur?

Sedan släntrade jag vidare för obligatorisk pitstop på mitt favoritkafé i Lund, Love Coffee Roasters. Det drivs av Daniel Remheden, en av Sveriges bästa baristor och en pionjär inom kaffe och kafferostning.

Love har en jättefin liten innergård där jag satt och läste en lång stund medan jag njöt av en god cappuccino och vädret. Det var faktiskt helt underbart och för första gången på väldigt länge kände jag ingen stress eller oro i kroppen utan kunde verkligen koppla av. Varför gör jag inte sådant oftare?

Halv fyra var det i alla fall dags att se en hyllningsshow till Hasse & Tage. För alla födda efter 1980 så kanske Hasse & Tage inte är några stora eller kanske inte ens kända namn, men hemma hos oss, när jag växte upp, var komikerduon husgudar. Karin Adelsköld agerade konferencier och så följde en kavalkad av Hasse & Tage-nummer i av nytolkningar av Johan Wester, Adde Malmberg, Anders Jansson, Ann Westin, Anna Blomberg, Fredrik Lindström, Kalle Lind, David Batra, Sanna Persson Halapi och den urduktiga jazzsångerskan Mimi Terris. Hög nostalgifaktor och riktigt underhållande. Allra bäst? Fredrik Lindström och David Batra i en helt ny Lindeman-prata!

Efter hyllningsshowen hade jag bokat ett 4-pack, alltså fyra stand up-komiker som delar på en dryg timme ihop. Det var urstyve Hasse Brontén, Robin Pålsson som jag gillar allt mer, Nour El Refai och till sist Henrik Schyffert. Vilken rutin han har Schyffert, så bra!

Tack för showen och alla skratt! Jag är så glad att jag bestämde mig för att åka ner till Lund och Humorfestivalen i år igen. Det har varit en fin helg med mig själv, och det är skönt att upptäcka att det går att leva livet i ett annat tempo än det som ofta gäller i Stockholm, och att man kan krydda det med precis det man själv känner för. Det är ju den stora fördelen med att resa själv, att man kan göra precis vad som faller in utan att behöva ta hänsyn till någon annan. Nackdelen är tyvärr det självklara: att man inte har någon att dela upplevelserna med. Fast det kan jag ju göra med er här på bloggen!