En berså, en riviera, en solstol, en takterrass – och sippa drinkar. Heta dagar och ljumma nätter gör en sugen på svalkande cocktailar och oavsett vilken plats man befinner sig på är det vara trevligt med något gott och läskande i glasen.

Här är fem sommardrinkar som blir lika förföriskt goda med som utan alkohol. Skål!

Gimlet

Gimlet

4 cl gin
2 cl limejuice (Rose’s Lime)
iskuber
1 limeskiva

Fyll ett rocksglas till hälften med is. Häll på gin och limejuice och rör om. Garnera med en limeskiva på kanten.

Gimlet är en kärlekshistoria om hur gin möter Rose’s lime. Under 1800-talet då sjömännen i British Royal Navy låg ute till havs flera månader i sträck led de nte bara av hemlängtan utan utsattes också för malaria och skörbjugg. Botemedlet mot C-vitaminbristen blev denna ljusgröna, limepackade cocktail. Parlamentet lät nämligen instifta ”Merchant Shipping Act” 1867, där det påbjöds medförsel av limejuice på samtliga fartyg i den brittiska marinen. Samma år patenterades koncentrerad fruktjuice på flaska vid namn Rose’s Lime juice, som blev ofrånkomlig att ha med sig ombord. Men att bälga i sig syrlig limejuice var inte britternas tekopp. Lösningen kläckte konteramiral Sir Thomas Gimlette: smaken av lime kunde döljas med gin.

The Paloma drink

Paloma

1 ½ del vit tequila
3 delar grapefruktjuice
2 delar mineralvatten
iskuber

Blanda tequila och grapefruktjuice i en shaker. Tillsätt några iskuber och skaka kraftigt i 15 sekunder. Sila av i ett glas fyllt med iskuber. Toppa med mineralvatten, rör om och servera. En schysst detalj är att först dekorera glaset med en tunn saltkant högst upp.

Paloma är margaritans fräscha grapefruktbaserade kusin. Bakgrunden till denna sommardrink de luxe är lite oklar; ingen vet riktigt vem som uppfann den. Om jag får gissa bland de olika versionerna så låter väl den med Don Javier Delgado Corona, legendaren bakom La Capilla bar i den mexikanska orten Tequila, som en av de mest troliga. Oavsett, så är kombinationen söt grapefrukt och syrlig tequila en höjdare. Men drinkar behöver inte alltid handla om alkohol, vill man skippa det här fungerar det fint att blanda med alkoholfri gin eller alkoholfri tequila

Persikobellini

15 cl torr Champagne
2 mogna vita persikor alt. 2 msk persikopuré på burk
några stänk grenadin
iskuber

Kyl ett champagneglas väl i frysen. Skala och dela persikorna samt ta bort kärnan. Purea i en blender. Lägg purén i den kylda glaset, tillsätt några stänk grenadin och häll på kall Champagne. För en ännu somrigare version kan du byta ut persikorna mot till exempel smultron. Och för en alkoholfri variant blandar du i stället med ett gott alkoholfritt mousserande vin.

Bellini är den klassiska champagnecocktailen – så enkel, så lyxig. Originalreceptet från 1948 som den legendariske restaurangägaren Giuseppe Cipriani står bakom bestod av två delar Prosecco och en del vit persikopuré, samt ett stänk hallonjuice för den snygga rosa färgens skull. Fast vi föredrar den med torr Champagne i stället för Prosecco.

Pic source

 

Mojito

4 cl rom
8 blad färsk mynta
2 tsk råsocker
sodavatten
krossad is
½ lime

Muddla myntablad, råsocker och lime skuren i klyftor i botten av ett högt glas. Häll på rom och muddla lite till. Fyll på glaset med krossad is och toppa med sodavatten.

Mojito är en klassisk drink som förblir en av de populäraste, och det av en enda anledning: Den är väldigt, väldigt god. Mojiton har precis som många andra drinkar sitt ursprung på Kuba i slutet av 1800-talet då sockerrörsplantagerna var stora och romproducenterna många. Men på den tiden var rom av rätt dålig kvalitet och smakade snarare finkelolja. Lösningen? Att göra den mer tilltalande med mynta och lime!

En av de som hjälpte till att ge drinken internationell spridning var Ernest Hemingway som lär ha hängt på La Bodeguita de Medio, en av Havannas mest berömda barer där han fick smak på mojito (liksom många andra drinkar ska tilläggas). Vill du addera en ny twist till denna fräscha sommardrink byter du ut den traditionella vita rommen mot mörk som ger extra kryddighet. För en alkoholfri tar du limejuice i stället för rom och garnerar med en myntakvist.

Kokosnötsdaiquiri

2 cl ljus rom
1 cl kokoslikör
2 cl färskpressad limejuice
½ tsk grenadin
iskuber
1 limeskiva

Blanda rom, kokoslikör, limejuice och grenadin i en blender. Addera några iskuber och mixa i 10-20 sekunder. Servera i ett väl kylt cocktailglas med fot och garnera med en limeskiva på kanten.

Daiquiri är ett lysande exempel på hur bra det kan bli när nöden inte har någon lag. Drinken är en skapelse av gruvägaren Jennings Cox som levde och arbetade på Cuba vid förra sekelskiftet. En kväll när huset var fullt av gäster tömdes lagret av gin. Cox gick ut och återvände med det han kom över: rom. Med de enkla byggstenarna alkohol, lime, socker, vatten och is var succén given. Namnet fick drinken efter den närliggande stranden. Daiquiri är perfekt i sin rena form, men den kan med fördel smaksättas med allt från jordgubbar till hallon eller som här med kokos.