Att åka på road trip är en sådan semesterkänsla. Jag vet inte hur många barndomssomrar som familjen packade in sig i bilen för en långresa söderut; Danmark, Holland, Italien, Frankrike … Det här var under 80-talet på den tiden då det varken fanns AC eller Ipads så komforten var en annan än i dag, men de bilresorna har gett mig många minnen för livet. En av de bästa road tripparna var den jag och pappa gjorde för några år sedan då vi åkte ner till Skåne. Minns den än i dag med stor glädje. Kravlösa timmar tillsammans i bilen, hur vi drog våra sämsta skämt tills vi skrattade oss kissnödiga, hur vi byttes av vid ratten, hur de lokala P4-stationerna avlöste varandra vartefter mil lades till mil.

Jag älskar att åka på road trip, särskilt när man får dela tid i bilen med någon vars sällskap man uppskattar. Reser man med barn så fattar jag att en lång bilresa kan ta udden av nöjet. Många timmar i bilen kan få även den raraste unge – och vuxen med för del delen – att bli uttråkad och grinig. Så i dag, när många av er säkert är i prepp-tagen med att packa bilen så vill jag dela med mig av några tips till hur man gör resan roligare.

Ha en spellista redo

Gör en ny spellista för varje resa och sätt gärna ett tema. Då kommer ni att minnas road trippen med glädje varje gång ni hör någon av låtarna senare.

Lek lekar

Det är något med billekar som känns väldigt nostalgiskt. De är också ett bra sätt att engagera sig i andra än att sitta tyst med näsan i Instagramflödet. Klassiska billekar: Ett skepp kommer lastat, Namnleken, Tysta leken, Sten-sax-påse, Registreringsskyltsjakten (namn). Den som förlorar får bjuda de andra på glass vid nästa stopp!

Stanna till och fotografera

När jag är på en road trip gillar jag att stanna till och ta bilder när jag ser något cool eller vackert. Man ser så mycket mer när man reser med bil än med till exempel flygplan, och det tycker jag om att dra fördel av och fånga de minnena!

Ladda paddan

Att se på film, tv-serier och lyssna på ljudböcker och poddar är toppen när man vill ha lite egentid i bilden. Förbered i god tid innan avresa med att ladda paddor och mobiler så att ni kan lyssna/titta i offlineläge en route.

Gör ett oväntat stopp någonstans spännande

Vad gör en road trip mer intressant och rolig än ett oväntat stopp? Oavsett om det är en sevärdhet, en restaurang eller en en charmig liten by så sväng av och gör en liten detour om något väcker ert intresse.

Dokumentera resan

Förmodligen det mest konstruktiva eftersom det innebär en del jobb när resan är över, beroende p hur ni väljer att dokumentera den. Ta selfies och groupies vid varje stopp, skriv ner dagboksanteckningar, ta bilder eller köp en souvenir vid varje ställe ni besöker, eller filma bilresan med mobilen. Med ett enkelt dataprogram kan man sedan göra en snygg digital resedagbok att dela med kommande generationer.