Står lugnt lantliv, vackra vinslott och kultur på önskelistan? Eller lockar chict cityliv med shopping och matmässiga förtecken? I Bordeaux kan du få det mesta!

Jag har rest runt lite bland bildmapparna i min dator och sladdade in i de märkta ”Bordeaux 2007” och ”Bordeaux och Biarritz 2014” och tänk vilka fina minnen som genast dök upp. Bordeaux är en av mina favoritstäder i Frankrike och jag fick en enorm Bordeauxlängt. Varför? Det ska ni få sju härliga anledningar till på direkten.

1. Vinet

Bordeaux är klassisk mark för alla vinälskare. Det är ett av världens mest kända vindistrikt och här finns en vinkultur utan motstycke, inte minst när det kommer till kraftfulla röda kvalitetsviner. Druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc utgör den klassiska blandningen som ger de röda Bordeauxvinerna deras speciella karaktär, medan Sémillion, Sauvignon Blanc och Muscadelle sätter stilen på de vita.

I distriktet finns runt 8 000 producenter. Inga problem att avnjuta eleganta viner av toppkvalitet alltså.

2. Slotten

Château d’Yquem, Château Mouton-Rothschild, Château Lafite-Rothschild, Château Margaux, Château Latour … Runt Bordeaux hittar man några av de allra mest välkända och mytomspunna vinslotten. Själv har jag bland annat besökt Château Smith Haut Lafitte alldeles utanför stan och som jag kan rekommendera – passa på att samtidigt boka ett besök på Sources de Caudalies underbara spa. Ni kommer att tacka mig!

Organiserade vinprovningsturer anordnas av turistbyrån. Eller så hyr ni bil och ger er iväg på egen hand med hjälp av karta och pigga smaklökar. Det är extra roligt att åka hit i skördetider för då kan man själv vara med och skörda druvorna – ett hårt men roligt arbete!

3. Maten

Om Bordeaux är världsberömt för sina kvalitetsviner så är trakten minst lika känd för sin gastronomi. Specialiteter som tryffel, gåslever, ankbröst och lamm tar gärna plats på tallriken. Här kan man äta gourmetmat på snofsiga Michelinkrogar om man gillar det, men minst lika bra är alla stimmiga bistroer och brasserier. Ett tips är att göra en dagstur till den lilla kuststaden Arcachon – härifrån kommer Frankrikes bästa ostron!

Gillar man sötsaker får man inte missa att smaka på regionens specialitet le canelé, en traditionell liten kaka med konsistens som en nybakad limpa och med en tydlig smak av vanilj, kanel och bränt socker. Finbagaren Baillardran har flera ställen i stan, bland annat en i saluhallen Galerie des Grands-Hommes. Blir du sugen redan nu och bor i Stockholm så besök Sophies Canelé på S:t Eriksgatan. Hälsa Sophie från mig!

4. Arkitekturen

Omfattande renoveringar har fått Bordeaux att vakna ur sin Törnrosasömn och stadens förr lite skamfilade yttre har fått en elegans som bättre anstår stadens storslagna historia. Det känns pampigt att strosa på Bordeaux boulevarder och torg med de vackra 1700-talsbyggnaderna (många är uppsatta på Unescos världsarvslista). Alla kvarter har sin helt egen karaktär och det är härligt att upptäcka staden till fots.

Promenera också längs kajerna vid Garonne som flyter genom Bordeaux, där vinhandlarnas gamla lagerbyggnader förvandlats till ett långt stråk kantat av restauranger och kaféer. Och så får du inte missa Miroir d’eau vid Place de la Bourse, en enorm vattenspegel som alla älskar att stoppa fötterna i.

5. Shoppingen

Bordeaux är ett shoppingparadis och här finns massor av modebutiker, roliga affärer, parfymerier och marknader.  En bra plats att börja på är området Grands Hommes, även kallat ”Gyllene triangeln”, där koncentrationen av butiker är hög. Mellan gatorna cours de l’Intendance, cours Georges Clemenceau och Allées de Tourny finns alla stora lyxmärken representerade och Galérie Lafayette ligger ett stenkast därifrån.

Billigare trendmode hittar man på rue Sainte Catherine, som med sina 1,2 kilometer är Europas längsta gågata. Charmiga Saint-Pierre räknas som det ”gamla” Bordeaux och lockar med smågator och gränder fulla av hantverksbutiker och konstnärsverkstäder. För antikviteter är det kvarteret Chartrons som gäller.

5. Kulturen

Bordeaux kulturliv är både spännande och varierat. Här finns bland annat flera fina museer att besöka om man är sugen på det. Utomhuskonst och arkitektur kan man beundra nästan var som helst.

I hangarerna längs kajen utmed floden ges ofta utställningar, vernissager och konserter. Sevärdheter man inte bör missa är den stora katedralen Grosse Cloche och klocktornet Tour St-Michel från 1400-talet som har en fin utsikt över staden. Vackra Grand Théâtre på Place de la Comédie inrymmer Bordeaux opera och här kan man se opera-, konsert- och dansföreställningar året om.

7. Omgivningarna

Även om Bordeaux levererar på alla plan så finns det anledning att också ge sig utanför stadskärnan. I omgivningarna finns fina utflyktsmål och charmiga byar. Inte minst är det böljande landskapet med alla vinrankor på långa, disciplinerade led vackert att susa fram igenom – varför inte på cykel? Jättehärligt!

De långa, vita sandstränderna ligger heller inte långt bort, perfekt för en dagsutflykt. Med bil eller tåg från stationen Saint Jean tar man sig dit på en knapp timme. I Bassin d’Arcachon sydväst om Bordeaux finns även fina naturområden, bland annat Europas största pinjeskog och La Dune, en enorm sanddyn som är 150 meter hög.

Bienvenu!

(Pics: privata och Bordeaux Tourisme)