Nu är det inte många timmar kvar innan Akenberg åker till New York tillsammans med ett duktigt gäng varumärken från Norrbotten och Västerbotten. Jag är så glad över vårt otroligt duktiga team, min partner AnnKathrin, Robert och vår byrå Mera Media. Vi, eller snarare AnnKathrin eftersom det är hon som kommer att vara på plats, reser ju dit tillsammans med Arctic Design of Sweden, ett samarbetsprojekt mellan Region Västerbotten, Region Norrbotten, EU:s regionala utvecklingsfond och andra, som håller ett showroom på Svenska Handelskammarens Gateway. ADOS mission är att stötta designföretag i norr i deras etablering på den internationella marknaden.

Det här projektet löper under några år med olika stopp i världen och är något man får söka till . Det är stort att bara bli antagna så ni kan förstå att vi har höga förväntningar på den här veckan. Förutom showroomet, som bara är en liten del, så har Business Sweden och Svenska Handelskammaren hjälpt till att sätta upp möten med möjliga samarbetspartners, distributörer, inköpare, investerare och andra som vi har på vår önskelista. Under kommande dagar har vi bland annat möten med både Saks (!) och flera stora designbutiker. Om man matchar börjar en lång process. Chansen att man som ett (ännu) litet svenskt varumärke ska fångas upp av jättar är liten men den finns. Och bara det att vi fått accept på flera av de vi önskade träffa känns riktigt bra.

På programmet står även workshops, paneldiskussioner, seminarier om lagar och regler på den amerikanska marknaden och inte minst viktigt mingel och nätverkande. Jag önskar så att även jag kunde vara på plats men jag vet att AnnKathrin kommer att göra ett grymt jobb! Jag håller ställningarna här hemma under tiden.

Det är en lång resa kvar tills Akenberg blir ett nytt Acne Studios eller Anine Bing, men vi har knappt börjat spurta. Energin finns och allt är verkligen möjligt. Nu kör vi!

Foto startbild: Kristofer Johnsson och By Nordic Collective