Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

God fortsättning!

Välkomna tillbaka från julhelgens kokong. Jag hoppas att ni alla har haft en fin och stillsam jul och haft möjlighet att umgås med i alla fall några av era nära och kära.

Vi närmar oss ett nytt år och jag har nog aldrig någonsin varit mer redo att ett år bakom mig. 2020 har varit ett uselt skitår för de flesta, och för somliga mer än för andra.

Jag ser fram emot årsskiftet av flera anledningar och jag tar många nya erfarenheter och saker med mig in i 2021. Dessutom har jag en stor födelsedag som väntar. Jag fyller 50! Jag vet, jag kan knappt tro det själv heller.

Att bli äldre har självfallet en rad fördelar; man blir klokare, mer harmonisk och säkrare på sig själv, bland annat. Jag är 49 år nu, jag vet vem jag är.

Ibland blir jag nästan mörkrädd när jag inser hur snabbt tiden går. Ena stunden har man just gått ut gymnasiet för att i nästa stund upptäcka att mer än halva livet har gått. Klockan tickar obevekligt framåt, för oss alla. Det är kanske först när man förlorar sina föräldrar och man inser att, nu är man själv näst på tur, som den svindlande tanken infinner sig.

Jag tror att det finns ett enormt stigma kring åldrande och många människor bryter ihop av blotta tanken på att bli äldre. Vi blir besvikna när vi inte får visa leg på Systembolaget, och vi försöker hålla året då vi föddes hemligt. Många slutar se fram emot sina födelsedagar och säger saker som ”efter 25 går det bara utför”. Nå, jag köper inte riktigt det där. Visst, jag vill också stoppa tiden ibland, men snarare av den anledningen att jag har så mycket mer jag vill hinna göra i livet, inte för att årsringarna blir fler.

I dag ville jag dela med mig av några tankar om hur man faktiskt blir bättre ju äldre man blir och vad som hjälper en att hålla sig ung i sinnet. DU ska inte behöva känna att de bästa dagarna i ditt liv ligger bakom dig, eller att du redan har nått så långt som du kan nå. Det är varken kul och upplyftande för självkänslan om du ser på dig själv som ”förbrukad”. Så. i stället kommer här några viktiga saker att komma ihåg när du närmar dig din nästa födelsedag, och för att se till att åldrandet känns som ett spännande äventyr och inte något att skämmas eller skrämmas över.

Fortsätt att utmana dig själv fysiskt

Vem säger att du hade din bästa kropp vid 20? Det behöver inte alls vara sant. Ett av mina bästa sätt att leva livet med energi är att träna regelbundet, ha mycket motion i vardagen och utmana mig själv att försöka bli starkare och smidigare för varje år. Att bli äldre kan vara skrutt om du ger upp kring hälsa och kondition. Varför inte göra det motsatta och tro på att du kan komma i din absolut bästa form någonsin när du är 40, 50 eller 60? Det är mentalt stärkande och kommer att ge dig självförtroende att tackla alla typer av utmaningar som väntar dig i livet i stort. Fortsätt rör på dig. Testa nya träningsformer. Gör det till en grej att ständigt förbättra din hälsa och ditt fysiska välmående, så kommer du att fira dina födelsedagar med ett leende på läpparna och vetskapen att du ser så förbaskat bra ut, snarare än att du börjar bli gammal.

Sluta aldrig lära

Vi föddes för att skapa och vi är inprogrammerade att utvecklas och växa. Varje år, pusha dig själv att gå en kurs eller lära dig en ny färdighet. Det håller hjärnan fräsch och hjälper dig att ständigt återuppfinna dig själv. Så många av oss fastnar i gamla hjulspår och det är lätt att känna sig fastkedjat vid sin identitet, i karriären, eller i relationer. Det är befriande – och kul! – att studera något bara för sitt eget höga nöjes skojs skull. Varför inte ta en kurs i franska, lära dig att spela ett instrument, studera grafisk design eller läsa en ingående bok om konsthistoria? Du har inget att förlora och ingenting annat än kunskap att vinna. Begränsa inte dig själv genom att tro att du är för gammal för det ena eller det andra. Var nyfiken!

Ta hand om ditt yttre

Att ägna tid åt sitt utseende ses många gånger som ytligt och onödigt. Jag håller inte alls med. Att ge sig själv tid till regelbundna frisörbesök, ansiktsbehandlingar, manikyrer och pedikyrer och även shoppa kvalitetskläder, är en form av egenvård och säger rätt mycket om din relation till dig själv. Ditt yttre har tveklöst en effekt på hur du känner dig. Du har rätt att se bra ut oavsett ålder och du förtjänar att tycka om hur du ser ut. Så fortsätt att skämma bort dig själv och investera i plagg som får dig att känna dig vacker – vare sig du är 25 eller 55. Be inte om ursäkt. Du gör det för dig själv.

Omge dig med underbara människor

Utan sina relationer är man ingenting. En viktig lektion jag lärt mig när jag vuxit upp är att de människor du tillbringar tid med verkligen kan lyfta eller förgöra dig. När det gäller dina kollegor, vänner, familj och alla bekanta du träffar regelbundet, så påverkar deras attityder och energier alltid din egen. Ibland måste man ta några tuffa beslut och avsluta relationer med negativa människor som inte är bra för dig – även om du älskar dem – för din egen lyckas skull. En av de viktigaste sakerna du kan göra för att förbättra livskvaliteten är att omge dig med människor som får dig att må bra, som inspirerar och uppmuntrar dig och gör livet roligare. Det hjälper dig att förbli ung för alltid. Bonuspoäng om de har humor och gillar att skratta; den typen av människor får mitt hjärta att bulta extra hårt.

Ha kul – du är bara så gammal som du gör dig

Till syvende och sist är ålder bara en siffra. Ja, det är en kliché – men den stämmer ju. En kliché är en kliché eftersom den visat sig vara sann om och om igen. Det är upp till dig själv hur du ser på ålder och åldrande, och vilken betydelse du låter den spela i ditt liv. Det fina med åldrandet är att det ger dig erfarenhet att hantera vuxenlivets alla delar (skatter, sjukförsäkring, tandvård), men du är inte skyldig någon att vara ”tråkseriös” och allvarsam om du inte vill vara det. Ta ansvar, men fyll livet med så mycket som möjligt. Skratta högt med dina vänner. Gå ut och dansa om det är din grej. Glöm hur du ”ska agera” och låt istället ditt verkliga jag komma fram. Kanske har din fysiska kropp varit på jorden en viss tid, men din själ och personlighet är evigt unga!

Outfitdetaljer: Klänning Maje (liknande här) // Pumps Vagabond

 

 

Foto: Joel Carlén. Tack till Näsby slott!