Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Dagarna går i ett just nu. Upplever ni också det? Det är som att tempot dragits upp tack vare vårens intåg. Det är förstås underbart att våren är på gång på allvar, men samtidigt kan jag inte komma över hur vardagen rusar på. Man gasar på och med alla deadlines, to-do:s, intryck och ständiga valmöjligheter kommer stressen, och så står man där med axlarna under öronen och kippar efter luft.

Jag är sannolikt inte den enda som skulle behöva stanna upp lite oftare och bara andas. När jag blir stressad, vilket jag ofta blir när jag upplever att jag har för många lösa trådar som jag inte får fatt i – därav alla långa att göra-listor för att inte missa något – försöker jag ändå att stanna upp mitt i allt och fokusera på min andning en stund.

Det hjälper till att komma ner i varv och kunna reflektera och fundera på vad som behöver göras nu och vad som faktiskt kan vänta till senare. Lika ofta kan min stress uppstå på grund av tankar som att jag inte är tillräckligt bra, att jag borde göra mer, vara mer och att alla andra är så mycket smartare och framgångsrikare. Det blir till slut en mental blockering som gör mig handlingsförlamad och ångestfullt andfådd. Vet inte om ni känner igen er i det här.

Om 2020 ska bli året då vi på allvar tar ett helhetsgrepp om vår hälsa genom att äta bra, träna lagom och lägga ifrån oss mobilen, så tror jag också att andningen är en nyckel i att hitta en långsiktig lösning.

Oftast tänker vi ju inte på vår andning, den bara sker. Men andningen kan i hög grad påverka hur vi mår. Studier har visat att hälsoeffekterna av att andas rätt är många. Den är en superkraft som, om vi använder den på rätt sätt, minskar på stress och oro, löser mentala blockeringar, förbättrar sömn och matsmältning och gör att hela kroppen mår bra. Genom återkommande andningsövningar kan man både lugna hjärnan och boosta energi.

Många gånger andas vi också alldeles för ytligt och för högt upp i bröstkorgen (så kallad toppandning), vilket gör att bara en liten mängd luft kommer in i lungorna. Då får vi inte i oss allt syre kroppen behöver för att transportera bort slaggprodukter som koldioxid.

Men jag har upptäckt att det är omöjligt att djupandas och oroa sig på samma gång. Genom att styra andningen djupt ner i magen med långa djupa andetag genom näsan, precis som man gör i många yogaformer, minskar stresshormonerna i kroppen. Samtidigt sjunker blodtrycket och de där må bra-hormonerna oxytocin och serotonin kickar in. När jag har en bättre andningsteknik märker jag rätt snabbt att också min koncentrationsförmåga ökar och humöret balanseras. Jag känner att jag får mer kontroll över mitt liv genom att kontrollera min andning.

Den här övningen brukar jag ta till när jag känner mig stressad, irriterad eller har svårt att somna. Kanske kan ni också få hjälp av den:

  • Börja med att bli medveten om din andning. Använder du hela din lungkapacitet? Vidgas lungorna och/eller buken när du andas? Andas du genom näsan eller munnen?
  • Ligg eller sitt sedan ner. Placera den ena handen på magen och den andra på bröstkorgen. Dra in luft genom näsan under ett par sekunder, fyll lungorna så mycket du kan och skicka luften vidare djupt ner i magen. Magen ska puta ut när du andas in och dras inåt när du andas ut.
  • Håll andan en kort stund och låt sedan luften sippra ut genom munnen i en lång väsning. Försök att låta utandningen bli dubbelt så lång som inandningen.
  • Upprepa övningen utan avbrott under några minuter, oavsett om du behöver komma ner i varv eller bli mer pigg.

Outfitdetaljer: Träningsjacka Daily Sports // Chinos Kappahl // Tröja med sjalkrage Daily Sports // Bälte Ralph Lauren (liknande här) // Boots Mulberry (Afound)

 

 

Foto: Sean Lewthwaite