Jag har kilat runt i den här gröna godingen bra många gånger den senaste tiden. Jag hatar ju att frysa och de senaste dagarnas kallgrader kräver sitt motgift. Den kommer från Superdry och jag fick den av Csilla för ett år och bara älskar den. Varm, skön och snygg, som ett Kinderegg. Mina stövlar är bara ett par veckor gamla men jag har nästan flyttat in i dem, haha. De är så otroligt sköna. Jag köpte dem på Hööks – köper typ alltid stövlar och allväderskängor där – och de är helt perfekta med smal passform och dragkedja baktill så att man kan kliva in i dem i stället för att försöka pressa ner fötterna genom skaftet. Byxorna är ett garderobsfynd från JC som kom väl till pass. Väskan är från Ruitertassen, ett belgiskt märke jag verkligen gillar. Deras produkter görs för hand av finaste läder som bara blir vackrare med tiden.

Alltså, veckan började verkligen inte bra i går. Först höll jag på att försova mig. På gymmet upptäckte jag att jag hade glömt packa ner strumpor. Sedan krånglade bilen när jag skulle iväg efter träningen så jag var tvungen att låta den stå kvar. Väl på kontoret var det strul med olika artiklar och jag satt hela dagen och jagade personer som skulle återkommit till mig med uppgifter, plus snack med bilverkstan. Det kändes som att hela världen var emot mig och började känna mig så stressad, vilket är så jäkla onödigt eftersom jag vet att det inte för något gott med sig.

I dag mår jag ändå mycket bättre än vad jag trodde att jag skulle göra. När jag kom hem i går kväll – bilen startade som tur var när jag skulle hämta den, vet inte vad det var som inte funkade – så lade jag mig raklång på golvet, placerade händerna på magen och bara andades långsamt och länge. Jag har lärt mig att jag kan styra mina stressnivåer med hjälp av medveten andning, ni vet när man andas med långa djupa andetag genom näsan och för ner luften i buken, precis som man gör i många yogaformer. Ofta andas vi alldeles för ytligt och för högt upp i bröstkorgen vilket gör att bara en liten mängd luft kommer in i lungorna. Men när man andas på detta sätt genom näsan får man i sig all syre kroppen behöver för att ta bort slaggprodukter som koldioxid. Mängden stresshormoner minskar, blodtrycket sjunker och må bra-hormonen oxytocin och serotonin ökar.

Så efter några minuter där på golvet började oron försvinna ur kroppen – att komma ner i varv och försöka se saker för vad de är i stället för att stressa upp sig när det skiter sig är den bästa känslan. Fast det är inte lätt, det är betydligt mycket enklare att bli förbannad och stressa upp sig och så går man hela dagen i det tillståndet och mår skit. Men jag märker ju att jag mår mycket bättre och känner mig mer harmonisk när jag tar andningen på allvar. Jag kan annars bli mentalt blockerad och bara se saker i svart och så stressar jag upp mig tills det blir en negativ spiral av allting.

En bra andning kan vara ett litet universalmedel mot stress och oro fast det gäller ju att man är uppmärksam på den. Tänk bara: Tre veckor klarar man sig utan mat. Tre dagar utan vatten. Men nästan ingen skulle klara mer än tre minuter utan syre. Ändå tänker vi väldigt mycket på vad vi äter och dricker men väldigt lite på hur vi andas.