Åh, det är skönt när mitt Stockholm är grönt …

… sakta gå hem genom stan
en kyss, sen går man sakta igen
sakta en tur genom stan

Med lite tur har ni Monica Zetterlund i huvudet nu, som jag hade i helgen när jag satte ihop denna lista över fina oaser i Stockholm. Denna fantastiska stad som får mitt hjärta att banka extra hårt så här års. Sommartid tar staden andan ur mig med sin skönhet. När vi skakat av oss vintern kyla och mörker och solen äntligen börjat värma våra frusna själar är det som att staden öppnar upp sin famn för oss. Vyerna över malmarna, doften från havet, gator och gränder där ljuset kastar sitt flimrande sken.

Och vi är inte sena att besvara kärleken. Jackorna tas av, solglasögonen åker på, och vi ger oss av på promenad med grusknaster under skorna och utan tydligt mål. Allt som existerar just nu är att befinna sig utomhus!

Här är sex sköna platser för en stunds lugn och ro som jag tycker extra mycket om.

Ett stenkast från stadens brus – Skeppsholmen är min pärla bland Stockholms holmar. Följ Nybrovikens sträckning, runda Blasieholmen och promenera över den vackra bron, ursprungligen uppförd i mitten av 1600-talet. Skeppsholmen var under 300 år den svenska flottans ö, vilket märks överallt. Beundra den fina arkitekturen och båtarna som skaver köl längs kajen, passera Skridskopaviljongen på grannliggande Kastellholmen och ta ett fikastopp på restaurang Långa Raden. Avsluta med ett besök på Moderna museet och se en världens främsta samlingar av modern- och samtidskonst, med konstnärer som Warhol, Picasso och Matisse – gratis inträde!
Hitta hit: Närmaste tunnelbanestation är Kungsträdgården.

En kort promenad bort – Berzelii park utanför Berns är en vilsam liten plats mitt i staden. Välj en bänk eller ta med en filt och slå er ner på de välskötta gräsytorna. Parken har fått sitt namn efter den svenske vetenskapsmannen Jöns Jacob Berzelius (1779–1848) som också står staty mitt i parken.
Hitta hit: Närmaste tunnelbanestation är Östermalmstorg.

En längre promenad bort – Tantolunden på Södermalm är en populär mötesplats där människor i alla åldrar samlas för picknick och bad och när sensommarmörkret lägger sig även utomhusbio. Passa på att ta en promenad genom koloniträdgårdsområdet.
Hitta hit: Närmaste tunnelbanestation är Hornstull.

Med en bok – Humlegården, Humlan, min absoluta favoritpark som jag passerar dagligen. Hämta andan under en ek, ät medhavd lunch i gräset eller slå dig ner på en bänk invid Kungliga Biblioteket med en god bok.
Hitta hit: Närmaste tunnelbanestation är Tekniska Högskolan / Östermalmstorg.

Med utsikt – På Mariabergets topp ligger Söders undangömda pärla Ivar Los park. Ta med en picknickkorg och njut av en särdeles vacker solnedgång – här kan du ta den perfekta Stockholmsbilden. Avsluta kvällen med en promenad längs Monteliusvägen, ett av stans finaste stråk.
Hitta hit: Närmaste tunnelbanestation är Mariatorget.

Av modell lyxigt lugn – Hallwylska palatsets innergård förflyttar er direkt till Italiens breddgrader, även om ni befinner er minuter från Stureplan: olivträd, järnsmidesstolar, baldakiner och ett stillsamt sorl. Slå er ner för ett glas vin, en kopp kaffe eller en matbit. Öppet tisdag till fredag 12–16, onsdagar öppet till 19, lördag och söndag 11–17.
Hitta hit: Närmaste tunnelbanestation är Östermalmstorg.