När det kommer till bröd (som jag älskar) och brödkultur är det få länder som slår Tyskland. Här finns en enorm rikedom av brödsorter vilken jag inte minst utforskade under frukostbuffén på Bayerischer Hof där jag bodde nu i München. Ett himmelrike för en brödälskare! I fyra dagar fullkomligt frossade jag i Vollkornsemmel, Lantbrot, Dinkelseele, Laugenzöpferl och förstås Pretzels.

Men tysk bagerikonst inkluderar även specialiteter som apfelstrudel, ett av de mest omtyckta desserterna. Tunna lager av deg som fylls med krispiga äppelbitar och pudras med florsocker – vansinnigt gott! Jag har aldrig gjort det själv men nu när det är äppelskördstider kan man ju ge sig på att sno ihop en svensk motsvarighet till apfelstrudel, nämligen ugnsbakade äppelhalvor med vaniljglass. Precis lika gott som det låter. En härlig efterrätt med hasselnötter och solroskärnor som ger en lite knäckig konsistens.

Det här receptet kommer från kokboken MatGlad som har en massa roliga och snabba recept. Själv brukar jag byta ut hasselnötterna mot mandel eftersom jag tycker det är godare och receptet är så pass enkelt att man kan testa sig fram lite. Så, ut i trädgården och skörda (eller palla en famn av grannen) så kan ni sno ihop denna underbart goda dessert.

För två portioner behövs:

2 äpplen
1 tsk flytande matfett
20 hasselnötter
1 msk solroskärnor
1 msk flytande matfett
2 msk flytande honung
1 krm kanel, mald
1 dl vaniljglass

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj en ugnsform med 1 tsk flytande matfett.
3. Hacka 20 hasselnötter grovt.
4. Blanda fyllningen i en skål 1 msk solroskärnor, 1 msk flytande matfett, 2 msk honung och de hackade hasselnötterna.
5. Skala 2 äpplen. Dela dem på mitten och ta ur kärnhuset med en tesked. Lägg pplehalvorna i ugnsformen. 6. Strö 1 krm kanel över äpplehalvorna.
6. Klicka fyllningen på äpplehalvorna, lika mycket på varje halva.
7. Ställ in formen i mitten av ugnen 20 minuter.
8. Servera äpplehalvorna med 1 dl vaniljglass.

Ta da!

 

Foto: Thomas Carlén, Digipict