”Jag har skänkt lite glädje åt dessa olyckliga som inte äger något varuhus.”

Den som brukar se ”Karl-Bertil Jonssons julafton” vet hur ståndaktigt han försvarar sin gärning att ta från de rika och ge till de fattiga, varvid hans far förfasar sig över att han närt en kommunist vid sin barm. Jag älskar allt med Tage Danielssons julsaga; Karl-Bertils idealism, de udda karaktärerna, språkbruket och de numera klassiska citaten, Per Åhlins illustrationer och inte minst budskapet.

Nu när Black week ligger bakom oss och den stora julkommersen är igång så tycker jag att det är viktigt att vi påminner oss om att vi närmar oss högtiden då givandet är en självklarhet. En tid av givmildhet men som handlar mer om att tänka på och bry sig andra mer än att ge paket till oss själva och de i vår närmaste krets.

För samtidigt som vi själva sätter oss till dukat bord för att fira högtiden med nära och kära tvingas en stor del av världens befolkning utstå en betydligt brutalare tillvaro.

De senaste årens händelser har skakat om på många sätt med terrorism, väpnade konflikter, flyktingströmmar, humanitära kriser och naturkatastrofer på många håll i världen. Vi lever i en utmanande tid och att visa medmänsklighet behövs nu mer än någonsin, det är nog många med mig väldigt medvetna om.

Naturligtvis kan det vara överväldigande den här tiden på året att försöka bestämma till vilket ändamål man vill  bidra med sin tid och sina gåvor, så jag ville sätta ihop en liten kortlista över några fantastiska välgörenhetsorganisationer som gör otroligt mycket nytta i världen. Ni kanske redan har era egna välgörenhetsorganisationer som ni vurmar extra mycket för, annars kanske ni kan få några idéer här om hur ni kan bidra med era pengar – från att bekämpa fattigdom, stötta barns rättigheter och ordna tillgång till rent vatten, till att hjälpa utsatta människor på flykt från krig och förföljelse, och bistå med katastrofhjälp vid naturkatastrofer, svält och krig.

Så samtidigt som ni stökar med julbaket, funderar på rim och pyntar i fönstren passa på att klicka hem årets viktigaste julklapp. Att skänka en slant till någon av välgörenhetsorganisationerna, eller köpa en fin produkt på deras hemsidor och ge bort till någon ni tycker om, kan bli det bästa ni gör.

UNICEF
Vi-skogen
UNHCR
Röda Korset
Läkare utan gränser
Wateraid
SOS Barnbyar
Läkarmissionen
Situation Stockholm
We Effect
Actionaid

Outfitdetaljer: Kappa och boots Massimo Dutti // Polotröja och jeans Cos Stores // Skärp Afound // Handskar Hestra Gloves

 

 

 

Foto: Sean Lewthwaite