Hur skulle du beskriva din stil?

Ja, vad svarar man på det. Jag tycker det är svårt, helt enkelt därför att jag fortfarande är lite vilsen i min stil. Eller, jag vet vad jag gillar för typ av kläder och hur jag skulle vilja se ut, men jag har ändå svårt att få till det.

Det har tagit rätt många år för mig att försöka identifiera vem jag är klädmässigt, kanske för att jag är så ambivalent också som person. Något som är roligt med att titta tillbaka på sin stilresa är att se vad som passerat längs vägen och tro mig, i min garderob har det mesta dykt upp, vilket också speglar den här ambivalensen. Än i dag lajvar jag olika karaktärer, försöker spela rollspel med en prydlig parisiska ena dagen och en trulig tom boy en annan. Det är kul, men ändå upplever jag det ofta som att jag har någon annans kläder och det blir särskilt tydligt om man delar in min garderob i olika läger eller subkategorier. Det är som att det bor flera olika människor hemma hos mig. Jag vill försöka renodla vad som är min stil och låta kläderna tydligare spegla min personlighet. Det är betydligt svårare än det verkar, tycker jag i alla fall, men Brita Zackari skrev ett bra inlägg om hur man hittar ”sin” stil här.

Men okej, om jag ska försöka pinpointa vad jag försöker komma åt här är att jag vill känna mig välklädd. Snygg. Oavsett om vi bryr oss eller inte så säger ju kläderna något om oss – och till oss. Jag har allt mer insett hur viktigt det är att klä sig fin för sin egen skull och jag har tänkt på det extra mycket nu när jag är i München för här är det väldigt vanligt att folk klär sig i vackra traditionella kläder som dirndls och lederhosen. Man bär detta både till vardags och till fest och människorna ser otroligt fina ut. Tyvärr låter jag ofta det bekväma komma före det mer dressade och jag frågar mig varför. Jag vill ju lyfta min stilnivå och känna mig välklädd i vardagen även om stilen är ”casual”. Inte för någon annans skull utan för min egen.

Det är egentligen först under de senaste åren som jag har börjat inse hur kläder kan få mig att må, eller snarare hur jag själv kan påverka mitt mående genom hur jag klär mig. Som det här med att bära klänning och kjol; egentligen har jag aldrig riktigt trivts i det men jag utmanar mig med att bära det oftare för när jag väl gör det märker jag att jag faktiskt känner mig ganska fin i det. Annorlunda på något sätt. Har jag varit rädd för att klä mig i kjol tidigare, att det skulle vara (för) kvinnligt? Kanske, jag vet inte. Men jag hoppas ändå att jag från och med nu, när jag står där och väljer vad jag ska ha på mig, att jag anstränger mig och klär mig fin, för min egen skull. För att jag är värd det.

T-shirt COS Stores // Kjol H&M // Sneakers adidas