Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Det är något visst med sommaren – mer av en känsla än en säsong, eller hur?

En känsla av nyvunnen frihet från jobb och ansvar, en känsla av ljuvlig ledighet under långa soliga sömndruckna eftermiddagar, en nostalgi för grillfester i trädgården och forna dagars solbränna som man fortfarande nästan kan känna värmer huden. Och den går alltid alltför snabbt. Jag tror att det är just den flyktiga karaktären som mest av allt gör sommaren till allra skönaste av tider.

Häromdagen när jag gick igenom min bokhylla i sökande efter en favoritbok jag ville läsa om, drog jag ut Anne på Grönkulla ur hyllsektionen Nostalgi och bläddrade på måfå bland sidorna. Där stod ”Jag undrar hur det skulle vara att leva i en värld där man alltid hade juni.”

Det fick mig att fundera, och efter en googling insåg jag hur många andra vackra citat om sommaren och de mest magiska aspekterna av sommaren som finns. Sommarcitat som ger solsken i livet även om det är kallt och ruggigt ute. De uttrycker precis det som årets varmaste årstid handlar om – men också om dess bitterljuva slut, och påminner oss om att ta tillvara på varenda gyllene sommarstund vi får.

1.”Jag undrar hur det skulle vara att leva i en värld där man alltid hade juni.”
― L.M. Montgomergy, Anne på Grönkulla

2. “Och så med solskenet och de stora kronorna av löv som växer på träden, precis som saker växte i snabba filmer, hade jag den välbekanta övertygelsen om att livet började om med sommaren.”
– F. Scott Fitzgerald, Den store Gatsby

3. “Vad är det goda med värmen i sommaren, utan vinterns kyla som ger det sötma.”
– John Steinbeck, Resa med Charley

4. “Sommaren kommer att ta slut, barndomen likaså.”
– George R.R. Martin, Game of Thrones

5. ”Allt är så stilla denna julidag. Vindarna susar lätt i morgonstunden. Allt är så sinnrikt som ett andetag. Och hjärtats slag är ett under”
–  Ulla-Carin Nyquist, Julimorgon i Saltboden

6. ”Junikvällar i Stockholm liknar inte någonting annat på hela jorden. Ingenstans lyser himlen med ett så sällsamt ljus, ingenstans är skymningen så ljuv och så trolsk och så blå. Och i den där blå skymningen vilar staden på sina bleka vatten som om den hade flutit upp ur någon gammal saga och inte var verklig alls.”
– Astrid Lindgren, Karlsson på taket smyger igen

7. ”Jag kände på ljungen. Den var torr och bevarade ännu sommardagens värme. Jag såg upp på himlen, den var klar, och en vänlig stjärna blinkade precis ovanför randen av sänkan. Daggen föll, men sakta och milt. Vinden hade tystnat. Moder natur tycktes mig god och välvillig, jag föreställde mig att hon älskade mig.”
—Charlotte Brontë, Jane Eyre

8. ”Männens stärkta kragar slokade redan vid nio på morgonen. Damerna badade på förmiddagen och efter att ha sovit middag, och när kvällen kom var de som mjuka tekakor glaserade med svett och parfymerat talkpuder. Dygnet var tjugofyra timmar långt men kändes längre.”
—Harper Lee, Dödssynden

 

Outfitdetaljer: T-shirt Cos Stores // Kjol H&M (liknande här) // Pumps med taxklack Rizzo (liknande här) // Handväska Massimo Dutti (liknande här)

 

 

 

Foto: Sean Lewthwaite