Har du läst min bok Golfilicious så vet du att jag är ett fan av naturlig mat, alltså mat som är så oprocessad och kommer så nära naturen som möjligt. Avskalade rätter som lyfter fram råvaran som skördats i säsong.

I förmiddags när jag satt och jobbade blev jag akut sugen på svamp, älskar svamp och så här på hösten är det en riktig höjdare. Nu är dessutom de färska fikonen som bäst. Så på vägen hem svängde jag förbi mataffären och köpte mig lite blandad svamp. Champinjoner, shitake och trattisar plus fikon och färska örter. Man kan göra massor av goda grejer med svamp, denna svampcarpaccio med lagrad ost och hasselnöt som jag hade med i boken går till exempel inte av för hackor. Visserligen fick jag inte tag på någon portabello som i ursprungsreceptet men jag tycker att man kan använda vilken svamp som helst. Vill man kan också bryna svampen hastigt om man vill servera carpaccion ljummen. Svampcarpaccion passar precis lika bra som en enkel förrätt, eller så kan kombinera med annat om man vill göra det till en matigare måltid.

För att göra denna svampcarpaccio med lagrad ost och hasselnöt för fyra personer behöver du:
2 portabello
1 citron
100 g hasselnöt
1 klyfta vitlök
parmesan eller annan vällagrad ost
½ dl olivolja
4 mogna fikon
valfria färska örter
salt och peppar

Skala bort det yttersta lagret på portabellon. Ta tag i foten och skär det vita köttet tunt.
Mixa hasselnötterna. Blanda nötterna med en god olivolja, en klyfta pressad vitlök och en skvätt citronsaft. Se till att texturen blir trögflytande.
Skär fikonen i klyftor. Lägg ut svampen på tallrik. Toppa med hasselnötsdressingen, fikon och hyvlad parmesan. Salta och peppra och garnera med säsongens örter.
Ät upp!

 

Foto Peter Cordén, Golf is Art