I den stora vårfloden av böcker finns det många spännande nyheter som jag är sugen att läsa. Och fler blev det efter att jag bett tre härliga kvinnor i min närhet att rekommendera några av sina favoritböcker just nu, nya titlar såväl som tidigare utgivna böcker.

Varför inte passa på att ge läsningen större utrymme nu när du ändå är hemma såhär i coronaepidemins tid? Hoppas att något av dessa boktips kan väcka din nyfikenhet.

God lässtund!

”Min fantastiska väninna” av Elena Ferrante

Laura Majid, skådespelare med egen Youtube-kanal

Jag har just läst ”Min fantastiska väninna” som var jättefin. Författarinnan har en fantastisk förmåga att måla upp levande bilder så man känner att man är med de två flickorna i Neapel.

Teman som vänskap, familj, orättvisa, samhällsstrukturer och (obesvarad) kärlek berättas med en detaljrik ömhet. Svårt att låta bli att bilda en relation till karaktärerna och att släppa boken!

Den ädla konsten of not giving a f*ck” av Mark Manson 

Shoka Åhrman, ekonom, pensionsspecialist och impacter

Jag är egentligen inte mycket för självhjälpsböcker men den här är riktigt bra för den är ärlig och utlovar inte en värld av skimmer och evig lycka. Snarare en ärlig acceptans av livet med all dess innebörd  och det som hör livet till. Boken handlar till stor del om att ge perspektiv utifrån det samhälle och liv vi lever idag – om att det är helt ok att inte alltid behöver tänka positivt i svåra situationer, utan att acceptans av jobbiga situationer snarare är det viktiga.

”Längtan efter positiva upplevelser utgör i sig en negativ upplevelse. Och, paradoxalt nog, är en acceptans av egna negativa erfarenheter i sig något positivt” skriver författaren Mark Manson. Han menar att den ohälsa, ångest och ängslan vi ser idag till stor grad handlar om de många valmöjligheter vi har i våra liv. Det skapar en svårighet i att veta vad som på riktigt har ett värde och ökar välmåendet. Vi som individer ska inte ha en strävan efter att bry oss om allt och allas åsikter och ibland helt gå emot våra naturliga instinkter. De bästa förutsättningarna skapas enligt författaren genom att bry sig lite mindre om sådant som inte betyder så mycket.  Frihet, styrka och en större möjlighet till lycka får vi genom att veta vad som är viktigt på riktigt. Det är där våra ”fucks” ska gå till. Vi har bara energi och kapacitet till att ”give a f*ck” om ett begränsat antal saker och det gäller att välja med omsorg.

”Du sköna nya värld” av Aldous Huxley och ”Kackerlackorna” av Jo Nesbø

Linda Landenberg, parfymör, konsult och entreprenör bakom Linda Landenberg Parfums

Du sköna nya värld är en bisarr framtidsutopi skriven 1932 vilken bekräftar vår nutids dårskap från historiens blick. Min uppfattning är att vi i nutid är besatta över att definiera sanningen, dessvärre är det allt med tydlig att ju mindre världen blir i globaliseringen så minskar konstigt nog toleransen inför olikheter vad gäller livsstil och åsikter. För mig är det skönlitterära verket skriven för snart 100 år sedan en tankeställare, det som idag ter sig som en bisarr framtid kan snar bli en normalisering och polarisering.

Vill jag under korta stunder leva med hjärtat i halsgropen så är Jo Nesbøs hemska skildringar av svek, hämnd och mord skrivna på ett sätt som gör att du sugs med i ett rasslande tempo. Ibland kan det vara en avkoppling för hjärnan att underhållas av denna hårdkokta och stundtals outhärdliga polisman Harry Hole. ”Kackerlackorna” är en bra bok att starta semestern med.