Koka soppa på en spik  eller broccoli.

De senaste dagarna har jag sett till att rensa kylskåpet på mat eftersom jag ska vara bortrest i några dagar. Åker till Palma i dag, yes! Jag avskyr att slänga mat och hittade broccoli långt in i kylskåpet igår så då bestämde jag mig för att laga broccolisoppa, en favoritsoppa men där jag testade ett nytt recept ur den här boken.

Jag älskar färsk broccoli för det är så knaprigt. Nästan varenda gång jag är i affären slänger jag ner ett knippe broccoli eller två eftersom det oftast är bra pris typ två för femton spänn. Jag tycker den är god att äta rå som den är, men nu fick det bli en soppa, det är ju ändå ett toppensätt att ta vara på grönsaker och rotfrukter som börjar bli lite ledsna. Dessutom funkar soppa lika bra som billig vardagsmat som till fantastisk festmat. Bara toppa med krutonger, örtolja, ägghalvor eller något annat som passar och servera ett riktigt gott bröd till så blir det både festligt och matigt.

Soppan blev iaf jättegod och härligt krämig. Huvudingredienserna är broccoli och purjolök men den innehåller också makaroner som gjorde den mer matig. Vill ni testa så behövs det för två portioner  följande ingredienser:

* 125 gram fryst broccoli
* ½ purjolök
* 1 tsk flytande matfett
* 5 dl vatten
* 1 grönsaksbuljongtärning
* 2 msk makaroner (okokta)
* ½ dl matlagningsgrädde
* ½ krm svartpeppar, mald
* ev 1 krm salt

Dela purjolöken mitt itu på längden, skölj noga en ½ purjo och skär i strimlor. Häll flytande matfett i en gryta och låt matfettet bli ljusbrunt (använd medelvärme).

Lägg i den strimlade purjolöken och fräs runt.

Häll i 5 dl vatten och lägg i en grönsaksbuljongtärning. Vrid upp värmen på högsta och koka upp.

Sedan är det dags för makaroner. I med dem i soppan, sänk till medelvärme, lägg på lock och låt sjuda cirka 5 minuter.

Lägg i fryst broccoli och koka upp. Låt soppan sjuda på medelvärme 3 minuter. Häll sedan i matlagningsgrädde och rör om. Sedan kommer det viktigaste av allt: smaka av. I med svartpeppar och eventuellt lite salt. Jag gillar salt mat så jag hade i ett kryddmått och tyckte att det blev bra. Ett gott bröd till och ni är hemma.

Nu ska jag stänga igen väska och hoppa in i taxin. Vi hörs från Palma!

 

Foto: Thomas Carlén, Digipict