Glad fredag! Är ni pepp inför helgen? Kanske sugna på något riktigt gott? Then wait no further – burratina med snabbsyltade Vikentomater, pärllök och rostad mandel coming right up. Köp på er riktigt mycket burratina när ni ändå är och handlar, så kan ni njuta av denna ljuvliga lilla färskostboll (en specialitet från Apulien!) hela helgen.
Receptet (för fyra personer) kommer från Golfilicious och Peter plåtade. Tar cirka 45 minuter om du inte syltar pärllöken dagen innan eller så. Håll till godo.
Ingredienser:
500 g burratina (säljs i välsorterade delikatessbutiker)
4 pärllökar
1 ask Vikentomat
1 kruka basilika
80 g skalad sötmandel
1 msk smör
olivolja
flingsalt
svartpeppar
Syltningslag
100 g ättika
200 g socker
300 g vatten
skal från 1 citron
Gör så här:
Koka upp alla ingredienser förutom citron till syltningslagen. Låt svalna och tillsätt citronskalet.
Förväll pärllökarna i lättsaltat vatten och skala sedan dem. Lägg ner dem i den kalla syltningslagen cirka 30 minuter innan servering.
Dela tomaterna på hälften och lägg ner tillsammans med pärllöken i den kalla lagen i cirka 30 minuter.
Rosta mandlarna i en torr panna. När mandlarna har fått rostad karaktär tillsätt smöret och låt det bryna in. Häll av mandlarna, vänta någon minut och grovhacka dem sedan. Lägg åt sidan.
Låt burratinan ligga framme i rumstemperatur cirka 15 minuter innan servering. Marinera sedan burratinan cirka 5 minuter innan servering direkt på önskad serveringstallrik med lite olivolja, flingsalt och svartpeppar.
Garnera med plockade basilikablad och lite mer olivolja. Forma en cirkel runt burratinan av tomaterna.
Avsluta med att strössla de grovhackade mandlarna som garnering över rätten.
Buon appetito!