Glad lördag!

Det är ju chokladkakans dag i dag. Chokladkakan i all ära, är man sugen på något annat så tipsar jag gärna om dessa chokladiga whoopie cookies, små mjuka kakor med härligt krämig fyllning. Egentligen kan man fylla dem med vad man själv tycker är godast. I det här receptet görs de med god vaniljsmörkräm men jag tycker att marschmallowfluff är en höjdare. Eller varför inte en skiva vaniljglass som sakta får smälta?

Ingredienser (cirka 10 kakor)

KAKOR
100 g rumsvarmt smör
2 dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 dl kakao
1 dl mjölk

VANILJSMÖRKRÄM
1 vaniljstång
150 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker

UGN 175°C, CA 10 MINUTER

Rör samman smör, muscovadosocker och vaniljsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och rör om ordentligt. Blanda vetemjöl, bikarbonat, salt och kakao i en separat bunke och sikta ner under omrörning. Blanda sist ner mjölken. Klicka ut matskedsstora bollar av smeten på plåtar med bakplåtspapper. Lämna ordentligt med utrymme mellan kakorna. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 10 minuter. Låt kakorna svalna på galler. Gör fyllningen genom att skåra och skrapa ur vaniljstången i en bunke. Tillsätt smör och florsocker och vispa tills krämen blir vit och fluffig. Lägg ihop kakorna två och två med rikligt med fyllning emellan.

 

Ur boken Söta saker – småkakor av Therésia Franklin (Votum & Gullers Förlag, 2016)