Att italienare är förälskade i mat är väl ett axiom. Det finns nog inga som älskar mat och dryck av högsta kvalitet som dem och som kan spendera timmar med att laga mat och timmar med att äta den.

Snart kan vi djupdyka i den italienska matkulturen på allvar. På lördag öppnar nämligen stället som många av oss sett fram emot länge: Eataly Stockholm.

Tanken bakom Eataly är enkel: en plats med alla italienska delikatesser under ett och samma tak där du kan äta, handla och lära. I måndags var jag inbjuden till en sneak peak och provsmakning av matmarknaden, som hittat hem i anrika biografen Röda Kvarn på Biblioteksgatan i Stockholm. Eftersom fastigheten har ett så högt kulturvärde har man bevarat den ursprungliga arkitekturen, bland annat biografens välvda tak med takmålningar i original, stuckaturer och boaseringar. Så fint!

På plats var förstås grundaren Oscar Farinetti. 2007, efter fem år av efterforskningar och planering, öppnade han den första butiken i Turin. I dag finns det 40 Eataly-butiker i världen, de flesta av dem i Italien. Av de internationella butikerna ligger bland annat två i Tokyo, två i Dubai, en i Seoul, en i München, fem i USA varav två i New York, en i Moskva och så nu en i Stockholm.

Bakom Eataly Stockholm står förutom Oscar Farinetti även den italiensk-svenske ”cykelkungen” Salvatore Grimaldi (Cycleeurope med märken som Monark, Crescent och Bianchi Café & Cycles), och hotelliären Per Lydmar (Lydmar Hotel ni vet).

Jag gjorde en intervju med Salvatore för ganska exakt ett år sedan och då berättade han om att Italien var på väg att flytta in i lokalerna men han kunde då inte avslöja några detaljer så det är verkligen kul att se hur Eataly nu förverkligas. Och det var så roligt att träffa honom igen i måndags, och förstås även Oscar Farinetti. Det är något visst med italienska gentlemän, haha!

Eataly är verkligen ett vinnarkoncept – finns väl ingen som inte gillar italiensk mat?! Här kan man bland annat köpa handgjord pasta, skaldjur och nybakat bröd, botanisera bland italienska charkvaror och ostar, ta en espresso eller sitta ner för en måltid på piazzan. Och självklart har man en mozzarella bar, konstigt vore väl annars.

Man kan också bejaka sin söta italienska sida med en massa godsaker; bakverk och dolci har tagit flera hyllor i anspråk. Sötaste godisaskarna i stan?

Siffror är alltid kul så här kommer några för Eataly Stockholm: 2 våningar, 3 000 kvadratmeter, 3 restauranger, 1 café, 2 200 produkter, 3 lokala tillverkningsenheter, 1 scen, 9 butiksavdelningar, 119 anställda, 1 matlagningsskola och 200+ skyltar.

En sak jag gillar är att Eataly också ska fungera som ett kunskapscenter, där man kan lära sig mer om italiensk matkultur genom kurser, provningar och andra evenemang. När italienarna går till bords läggs det mycket tid och möda på det som serveras och på att faktiskt sitta ner tillsammans, och det kan vi inte minst mycket att lära oss av. Personligen ser jag fram emot att lära mig ännu mer om kaffe. Jag har redan gått både en baristakurs och gjort koppningar men vill verkligen lära mig mer om kafferostningar och olika processer och även träna upp smaksinnet.

På lördag slår Eataly Stockholm upp sina dörrar – benvenuti!