Gräddkola eller choklad? Vi måste förstås avhandla denna veckas viktigaste smakfråga, nämligen vad ni vill ha i era påskägg.
För många är nog ett välfyllt påskägg ett måste. I vår familj har vi aldrig varit några storkonsumenter av godis överhuvudtaget och när pappa levde var påskäggen vanligtvis fyllda med trisslotter eller något sådant. Och det var nog själva äggjakten som var det bästa. Fast lite godis låg det förstås i dem. Marsipanägg är en av mina favoriter och kinapuffar och små jelly beans. Sedan går ju lakrits alltid hem, även om det kanske inte är särskilt påskigt.
För er nostalgiker som tycker det är kul att göra eget påskgodis kommer här receptet på en riktig klassiker från 80-talet, cornflakeskonfekt. Mycket möjligt att ni (eller era föräldrar) blir lyckliga när ni serverar detta!
Cornflakeskonfekt med godisägg
Ingredienser:
100 g smör
½ dl ljus sirap
1 dl strösocker
4 msk kakao
5 dl krossade cornflakes
godisägg att lägga i boet
mandelspån att garnera boet med
Gör så här:
Smält smöret på svag värme i en kastrull. Tillsätt sirap, socker och kakao. Häll till sist i cornflakes och blanda väl.
Klicka ut smeten i formar med hjälp av en sked. Forma kakan som ett litet bo med plats för godisägg.
Dela mandelspån tunt i stavar och strö över boet så att det ser ut som små pinnar. Använd kokos i stället om någon är allergisk mot mandel.
Ur ”Fixa festen själv” av Anna Lycke // Foto: Jeanette Dahlström