Jag har börjat inse att det är hög tid att jag shapar upp min stil. Jag trivs bäst i en enkel, ganska avskalad look, ofta i gränslandet mellan manligt och kvinnligt, men samtidigt känner jag att det alltid blir same-same, att det saknas något som gör att jag känner mig snygg och spännande. Jag har tagit några små steg i rätt riktning under det här året men jag känner fortfarande inte att mina kläder säger så mycket om vem jag är eller vad jag står för.

Jag tror jag måste bli bättre på att framhäva det jag har och på att göra det bästa utifrån mina förutsättningar. Skaffa mig ett klädsjälvförtroende, helt enkelt. För visst tusan är det så att vi alla till ganska stor del blir bedömda utifrån våra utseenden, inte minst i jobbsituationer. Men känner man sig välklädd blir man säkrare i sig själv och då kanske dörrar öppnas som man aldrig haft en chans att öppna tidigare.

Det där med att rätt yttre förutsättningar bidrar till att vi får ut maximalt av våra liv och lättare når våra mål, berättar Oscar Arrsjö om i sin debutbok ”Klä dig för framgång”. Oscar är en löjligt smart och stilig kille som i över tio års tid verkat inom svenskt herrmode bland annat som stylist och modeexpert i tv. I torsdags i förra veckan var jag på releaseparty för boken (här om någon missat) i vilken han med säker hand lotsar män till en bättre och mer framgångsrik stil och jag passade förstås på att sno åt mig några minuter innan vi gick loss på bubblet för att ställa Oscar några frågor. Here it goes.

”Klä dig för framgång”. Är det verkligen så enkelt?

– Det är förstås inte den enda faktorn. Med kunskap och charm kommer man ganska långt. Men man ska inte underskatta sambandet mellan framgång och kläder. Oavsett om du gillar det eller inte så kommer du till viss del att bli bedömd i din yrkesroll baserat på ditt utseende. Så varför inte ge dig själv de bästa förutsättningarna och göra ett riktigt bra första intryck? Om du ser dig själv i spegeln på morgonen och gillar vad du ser får du mer energi och bättre självförtroende. Och om du tror på dig själv är det betydligt större chans att andra också kommer att göra det

Vad är extra viktigt att tänka på för att göra ett bra intryck? 

– Det gäller att klä sig efter situationen och det är mycket det jag går igenom i min bok. Att skapa framgång är olika för olika personer och att nå sina mål lättare kan man göra genom att tänka på hur man klär sig, oavsett om det gäller att nå sitt mål i karriären, att attrahera en partner eller få respekt i kompisgänget. Så det gäller att anpassa klädseln efter situationen.

Om man som jag är en pojkflicka och gillar att klä sig i gränslandet mellan manligt och kvinnligt. Vad ska man tänka på?

– Jag älskar den looken, tycker det är superfint. Jag tycker det är lättare att som tjej att klä sig som man och det ser vi också mycket i modebilden nu. Det är mycket inspiration från herrmodet som kommer in i dammodet, som kavajer och dressade skor som klassiska brogues i damstorlekar. Det är jättefint. Åt andra hållet är det lite lurigare, som kille är det lätt att det uppfattas som kanske mer feminin än man tänkt. Karriärsmässigt ska man tänka på: vad vill jag stå för och vad vill jag kommunicera och bygga sitt eget varumärke med hjälp av kläderna. Så börja fundera över; vad vill jag kommunicera, vilka är mina kärnvärderingar och hur kan jag uttrycka det med hjälp av kläder. Du kanske vill vara den där tuffa Hemingway-tjejen och då ska du klä dig som det, men du måste också vara konsekvent i din klädsel.

Bästa stiltipsen inför vintern?

– Satsa på en dubbelknäppt polo coat med stora utanliggande fickor, gärna i ett fiskbensmönster eller en ljusare ton. Vi har sett väldigt mycket rockar och kappor, det är ett klassiskt plagg, men det vi ser nu är att man vågar ta ut svängarna lite mer i mönster och ton. Allt behöver inte vara mörkblått eller svart.

Pics ur boken ”Klä dig för framgång” tagna av Kalle Gustafsson.