God eftermiddag lördag,

Jag har tappat all aptit. Om den var dålig förut så är den urusel nu. Jag vet att jag måste peta i mig någonting men jag varken orkar laga mat eller bjuda bort mig själv till någon och då resonerar jag som så att det är bättre att äta ett par skorpor och te än ingenting alls. Det får väl vara så ett tag nu.

När jag var liten åt vi alltid Brandts skorpor, ni vet de fyrkantiga gyllengula skorporna som smakar lite sirapigt. De var både pappas och mina favoriter, så goda. Fast han skulle alltid doppa sina skorpor i te eller choklad, vilket jag tycker är superäckligt. Jag gillar inte alls att få mina skorpor uppblötta och soggiga utan de måste vara krispiga.

Numera är jag väldigt förtjust i italienska biscotti, mandelskorpor. Knapriga fast utan att vara hårda och bakar man dem själv så kan man smaksätta dem med i stort sett vad man vill. Fast de räknas väl mer som sötsaker än som nyttiga skorpor när jag tänker efter. Jag får fikabesök i eftermiddag men jag vet inte om jag orkar baka biscotti till dess, annars går jag ner till affären och köper en påse Cantucci. Det här receptet har i alla fall Therésia delat med sig av till mig (vi ligger på samma förlag) och det ville jag tipsa er om, räcker till cirka 50 skorpor.

Italienska biscotti

Nu är väl alla biscotti mer eller mindre italienska, men de här känns ännu mer så på grund av de färgglada ingredienserna. Pistage, tranbär och vit choklad ger de söta skorporna den italienska flaggans färger – och så smakar de helt fantastiskt tillsammans.

UGN 175°C, 15–20 MINUTER
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
½ tsk äkta vaniljpulver
3 ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa flingsalt
½ dl pistagenötter
½ dl vit choklad
½ dl torkade tranbär

Blanda smör, socker och vaniljpulver. Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, bakpulver och salt separat. Hacka pistagenötterna och den vita chokladen grovt och rör ner tillsammans med tranbären. Knåda ihop degen lätt och forma till fyra plåtlånga längder. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter. Ta ut plåten, stäng av ugnen och skär genast längderna i 3 centimeter tjocka bitar. Ställ tillbaka plåten i den nedre delen av den avstängda ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen. Förvara skorporna torrt i burk med lock. 

Ur Söta saker – småkakor av Therésia Franklin (Votum & Gullers Förlag, 2016)