Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Prioritera och planera din hushållsbudget och håll dig till den.

Sommaren är förbi och det är dags att ordna upp sina finanser. Att ha semester är ju härligt men utgifterna tenderar att dra iväg i takt med att temperaturen stiger. Även om många haft hemester i år och kanske haft en budget för semesterkassan, så finns det många pengaslukare som medför en ansträngd ekonomi. Inte minst ett år som detta då vi befinner oss i en speciell situation och en annorlunda höst. En höst som ingen vet hur den kommer att bli.

I den befintliga pandemin som vi befinner oss i i dag kan vi se vikten av starka statsfinanser i en kris. På samma sätt är det för hushållen. Ju bättre koll, buffert och sparande, desto bättre klara man oförutsedda händelser och ”kriser” som påverkar ens privatekonomi. Inte minst det den här hösten ännu viktigare än tidigare år att verkligen ha ordning på sin ekonomi. Desto större koll vi har på ekonomin och skyddet omkring det desto större möjlighet att klara av oförutsedda händelser. Mycket handlar om att skapa en balans i ekonomin så att de intäkter man har matchar ens utgifter men också ger utrymme för att bygga upp en buffert.

Så, vilka är de viktigaste faktorerna för att rusta sig inför hösten? För att få hjälp på traven bad min vän Shoka Åhrman, författare och sparekonom på SPP om råd. Hon menar att prioritering och planering är de viktigaste faktorerna för att skapa en hållbar budget.

– Två viktiga delar i ekonomin handlar om planering och beteenden. Det låter enkelt men är svårare att faktiskt hålla sig till. Nuet är viktig för oss så därför övervärderar vi det framför framtiden. Det är svårt att ge avkall för någonting i dag för att kunna få det bättre i framtiden. Det kan handla om alltifrån vad som sker om att hålla sig till satta budget, buffertsparande men också såklart det som ligger ännu längre fram, såsom pensionssparandet. Därför krävs det tydlighet, kontinuitet och delmål, och att vi är medvetna om fällorna och våra psykologiska hinder.

Hur bör man tänka kring sin höstbudget; vad bör den omfatta?

– Budget handlar om balans. Gå igenom era transaktioner, inkomster och utgifter. Dela upp kostnaderna i olika poster för att få en överblick var pengarna försvinner och om det är rimligt; fasta utgifter såsom hyra, mat och transport och övriga utgifter såsom nöje och kläder. Gör en budget för hela året. Vissa utgifter betalas månadsvis, andra kvartalsvis eller en gång om året. En budget är första steget, sedan gäller det också att hålla sig till den. Har man dyra krediter så är en viktig del också att se om man kan få några extra hundralappar över som kan gå till ett sparande, eller betalas av på snabbare.

Just lån är för många en stor utgiftspost. Vilka förhandlingsmöjligheter har man egentligen med sin bank gällande bolån och ränta?

– Att få ner sina räntekostnader är ett bra sätt att spara några extra hundralappar utan att ge avkall på någonting. Jämför räntor och se till att förhandla till dig en bra ränterabatt redan när du binder dina bolån, eller vid varje förfallotillfälle. I dag kan bankerna även ta hänsyn till belåningsgraden, alltså hur högt belånad du är när de ger ränterabatter så använd även det som argument. Har man en pressad ekonomisk situation där man till exempel har blivit av med sin inkomst kan man pausa sparandet. Samma gäller om man på grund av sjukskrivning eller föräldraledighet upplever att man inte har samma utrymme till sparande.

Om man har ett litet sparkapital som man inte vill ta av för att täcka luckor, hur får man bäst avkastning på dem nu när räntorna är obefintliga?

I dagsläget är börsen där man får betalt i form av avkastning för sitt risktagande. Även om vi har befinner oss mitt i en pågående pandemi med stor ovisshet inför hösten så har börsen hämtat sig bra. Exakt hur utvecklingen blir i höst är svårt att säga, men historiskt vet vi att långsiktighet på börsen har varit lönsam. Ska man placera pengar behöver man därför anpassa risken till tidshorisonten på sparandet och såklart hur riskbenägen man är och vad som känns bekvämt för en själv.

 

Tio tips som fyller på plånboken efter semestern

1. Gå igenom din ekonomi direkt. Vilka utgifter, framförallt fasta kostnader har jag? Vilka av dessa är onödiga och vilka kan jag minska på eller avstå från? Gör en realistisk plan för det kommande året.

2. Småbelopp blir gärna stora floder. Räkna efter vad gymkortet, abonnemanget eller medlemskapet som du aldrig använder blir på ett år och kanske på flera år. Då inser du hur småbelopp som du aldrig ens reflekterat över kan bli den där bufferten du behöver, eller handpenningen till ett boende efter några år. I dag finns det många budgetappar som underlättar och ger en bra överblick över ens utgifter.

3. Betala av dyra krediter så snart du kan och avstå från att ta nya för att konsumera.

4. Om du har en partner, planera tillsammans. Vad vill vi de kommande åren och hur upplever vi att vår ekonomiska situation varit den här semestern? Vad kan vi ändra på? Är vi överens eller vill vi olika saker? Är en av oss ”slösa” och en av oss ”spara”? Få upp allt på bordet och lägg därefter en plan och en budget som fungerar för ekonomin.

5. Se över befintliga avtal, abonnemang och försäkringar och jämför pris. Det finns många enkla jämförelsesajter för privatekonomi att ta hjälp av, exempelvis Compricer.

6. Om du har bolån, förhandla bolåneräntan med din bank och jämför också med vad andra banker kan erbjuda.

7. Låna, dela, hyr och laga i stället för att köpa. Det är bra för både plånboken och miljön. Försöka att köpa det du kan begagnat. Rensa ut därhemma och sälj av onödiga saker du har hemma. Kolla till exempel in den nya appen Swinga, ett av Sveriges första ”plattformskooperativ” som gör det enkelt och tryggt för grannar att låna saker av varandra – smart!

8. Kolla rabatter, satsa på gratisnöjen och utnyttja de förmåner som din arbetsgivare kanske erbjuder.

9. Skippa uteluncher och täpp till hålen i plånboken med hemlagat.

10. Börja med ett månadssparande i en fond eller i aktier. Underskatta inte ränta-på-ränta effekten. Många tror att fonder och aktier kräver ett stort kapital men det behövs inte så mycket för att börja.

Outfitdetaljer: Kavaj med falsk dubbelknäppning Massimo Dutti // Jeans Cheap Monday // Topp i lyocell Massimo Dutti // Loafers Marzio // Clutch Massimo Dutti (liknande här) // Skärp Cos Stores

 

 

Foto: Sean Lewthwaite