Hej, det är tisdag och jag vill tipsa om den nya dokudramaserien ”Mordet på Gianni Versace” som började visas på SVT i söndags.

På morgonen den 15 juli 1997 skjuts modedesignern Gianni Versace utanför sitt hus i Miami Beach av Andrew Cunanna, som förföljt designern i sju år. Grundaren av modehuset Versace stod på toppen av sin karriär och hade bara några dagar tidigare höjts till skyarna efter en visning i Paris. Hela världen chockades av dådet, själv hade jag nyss fyllt 26 år och tyckte att det var oerhört sorgligt. Inte för att jag hade någon personlig koppling till honom på något vis, eller ens ägde något Versace-plagg, men han präglade 90-talet så enormt mycket genom att gå emot allt som var tråkigt och tillrättalagt med sitt glammiga, sexuellt utmanande mode och genom att låta supermodeller – dåtidens mest signifikanta fenomen – som Christy Turlington, Claudia Schiffer och min favorit Linda Evangelista visa upp kreationerna. Alla sörjde när nyheten om Giannis död slog ner. Det verkligt tragiska var att hans nära vän Prinsessan Diana själv skulle omkomma i en trafikolycka mindre än sju veckor senare.

Första delen av nio i hade premiär på SVT i söndags och kommer även att kunna ses på SVT Play till den 12 augusti. I rollerna ser vi bland andra Edgar Ramirez som Gianni Versace, Penelope Cruz som den skandalomsusade systern Dontaella och Ricky Martin som designerns pojkvän Antonio D’Amico. Missa inte!

Foto: FX