Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Det är den 21 december och nu kan det inte bli mörkare, vare sig bokstavligt eller bildligt talat. Det har varit en helg fylld av eftertanke och förvirring. Sorgen har kommit och gått i vågor. Det känns oerhört tungt att mamma inte är med oss längre, ibland nästan overkligt allting. Mörkret har slukat mig hel.

Jag försöker hitta någonting att hålla fast vid för jag orkar inte vara i sorgen hela tiden. Jag tänker att vintersolståndet som ju infaller i dag ändå är en vändpunkt, en möjlighet att blicka framåt mot ljuset. Är det något jag vet att jag kommer att behöva för lång tid framåt så är det ljusa tankar. Att kunna förlita mig på att det kommer att vända.

Jag finner tröst och stöd i litteraturen, i pappas dagbok som jag läser i varje kväll och i mammas gamla sms. ur bokhyllan plockar jag fram gamla favoriter och läser om. Det blir som en trygghet, att jag redan på förhand vet hur det kommer att sluta i boken. Inga ord i världen kan ta bort det som gör ont, men att få fly in i en annan verklighet utan överraskningar ger en stunds frist.

För en tid sedan bad jag tre fantastiska kvinnor i min närhet att ge mig några tips om böcker för skön julläsning, kanske framför brasan eller under en filt i soffan. Så jag tänkte att jag skulle dela med mig av dem till er. Ibland snubblar man över en bok som visar sig förändra allt – kanske är det någon av dessa?

”Julen enligt Julia” av Kristin Emilsson

Edit Künstlicher, grundare och senior strateg Edit K PR, samt driver podden I huvudet på en entreprenör

Jag har ett komplicerat förhållande till julen. Minst sagt. De senaste tio åren har vi firat jul utomlands och innan dess när det getts möjlighet. Man kan nog säga att jag är av samma kaliber som Cameron Diaz rollfigur i filmen ”The Holliday”, eller som Julia i boken ”Julen enligt Julia”. Det betyder att jag den här julen har total panik för att julen faktiskt måste firas hemma och har mer eller mindre gått all in. Därför tilltalar just den här julboken mig!

Även om karaktären Julia är något yngre än jag och singel så är det stor igenkänning. Att den utspelar sig i Visby är ett stort plus eftersom vi som tillbringat ett antal veckor på Almedalen har bra koll på känslan, gränderna och tillhållen. Handlingen är inte självklart fluffig och julen är inte helt härlig. Boken är en riktig feel good, vilket alla behöver just nu vill jag påstå.

”Dikter” av Karin Boye

Therese Brun, Strategisk rådgivare & Partner, Brightnest

Mitt boktips blir något så klassiskt som Karin Boyes ”Samlade dikter”. I stort sett alla hennes verk är här samlade i snudd på 300 sidors omfång. Boken hamnade i mina händer redan i början av gymnasietiden då jag lånade den om och om igen, ända tills bibliotekarien frågade om jag ville behålla den. Ett evighetslån kanske man skulle kunna kalla det. Att just i dessa tider tipsa om något så långsamt som poesi känns helt rätt. För mig är dikter pulssänkare. I mitt vardagliga liv går hjulen fort, och jag älskar det. Emellanåt är det dock läge att bromsa in, tänka långa tankar. Då läser jag poesi.

Har du nån gång försökt läsa en dikt av Boye när du är stressad eller ofokuserad så vet du vad jag menar. Det går inte att förstå något alls. Istället kräver de där få orden som hon skrev för hundra år sen din fulla uppmärksamhet. Puls ner. Eftertanke. Känsla. I den tid vi befinner oss just nu kanske hjulen inte snurrar lika snabbt, vi är hemma mer och har kanske mer tid för just eftertanke och känsla. Passa då på att njuta av något klokt som tänktes och skrevs för länge sen. Och fortfarande känns lika aktuellt.