Kort tid bort i advent: Ta en weekendresa till städerna där julstämningen är som allra bäst.

Julen närmar sig. Det går fort nu. Redan första advent på söndag. För många innebär den här tiden på året stress på så många plan; på jobbet, med presentköp, julmatsplanering, sociala träffar och allt det som hör högtiden till.

Hur trevligt skulle det inte vara att bara få ta ett djupt andetag och njuta fullt ut i förväg? Ni vet, varm dryck, brända mandlar, julsång, salustånd – och förväntan i luften.

Nu tycker jag är bästa tiden att åka iväg över en helg för att insupa atmosfären i en pyntad storstad, provsmaka delikatesser och hitta de där udda klapparna innan det egna julstöket sparkar igång.

Här är fem storstadstips som inte ligger alltför långt bort att njuta av under en helg i adventstider.

HELSINGFORS, FINLAND

Vart åker man för bästa julstämningen om inte till Tomtens egna vinterland Finland? I Helsingfors tar man seriöst på julfirandet och staden tindrar av ljus längs Aleksanterinkatu, “julgatan”, och på torg och marknader. Tomasmarknaden är den äldsta och största julmarknaden som ordnas i Helsingfors. Här handlar allt om att komma i rätt stämning med om god mat och dryck och, inte helt oväntat, design. Faktum är att hela marknadens utseende har planerats av en designer, i år heter hon Linda Bergroth och är en internationellt välkänd inrednings- och industridesigner. Tyngdpunkten ligger på lokalt producerade finländska produkter, god lokal mat och personliga presenter i form av traditionellt hantverk och nyare design- och bruksföremål. I hjärtat av julmarknaden snurrar en gammaldags karusell som är gratis att åka i och runt den bjuds det på läckerheter vid de många stånden.

Senatstorget, 6–22 december

Foto: Jussi Hellsten / Helsinki Marketing

KÖLN, TYSKLAND

Är det någonstans man vet att ordna julstämning så är det i Tyskland; många av våra svenska jultraditioner härstammar ju också härifrån. I princip alla tyska städer har stora julmarknader, den mest besökta är den klassiska Weihnachtsmarkt vid domkyrkan i Köln. När julmarknaden öppnar den sista måndagen före advent lockas uppskattningsvis fem miljoner besökare varje år av varorna som finns till försäljning i de många bodarna. Botanisera bland hantverk såsom keramik och handblåst glas och smaka på regionala specialiteter som baumkuchen eller trädkaka (en sorts spettekaka i tunna lager). Över hela platsen sprider sig doften av bakade äpplen, pepparkakor och glühwine. Marknaden öppnas med avtäckningen av världens största julpyramid, den 25 meter höga Nordmann fir som lyser med 50 000 LED-lampor. Därefter är det bara att ta seden dit du kommer.

Kölner Dom, 25 november – 23 december

Foto: Dieter Jacobi / KölnTourismus GmbH

BRYSSEL, BELGIEN

Fem veckor fyllda med julsång, dofter, färggranna salustånd, julklappsidéer och originella provsmakningar. I Bryssel slår man på stort när det kommer till julfirande och längs en två kilometer lång sträcka i de historiska kvarteren breder en stor julmarknad med över 250 stånd ut sig. Här möts tradition och innovation, hantverk och ny design toppat med smaker från det regionala köket. Belgare är gastronomer och här finns mycket gott att provsmaka och även köpa med sig hem. Vill man jula än mer storslaget tar man en tur i Pariserhjulet eller ser en ljud- och ljusshow på Grand-Place. På närliggande Place de la Monnaie finns även en stor isrink om du vill ta några skär. Missa för all del inte att äta en belgisk frasvåffla med sylt och grädde innan ni tar en tur med häst och vagn hem genom den pyntade staden.

Grande Place, 29 november – 5 januari 2020

Foto: Visit Brussels

WIEN, ÖSTERRIKE

När doften av varm punsch, våfflor och rostade kastanjer når näsborrarna från stånden på Christkindlmarkt i Wien vet du att det snart är jul. Wien är en av Europas mest mytomspunna städer och deras stora julmarknad vid Rådhusplatsen en av de mest välbesökta i hela Europa. Så har julmarknaden också en gedigen historia ända tillbaka till 1774 och mixen av tradition, gamla seder och glittrande ljus skapar en särskild magi. Förutom utbudet i konst- och hantverksbodarna finns populära attraktioner, som en skridskobana mellan träden, karuseller och ett pariserhjul. Under hela december håller olika körer gratiskonserter framför den enorma julgranen och i Stadshuset kan barn lära sig att göra julgodis. Det blir inte juligare än så här. Finns tid så besök även det kejserliga residenset Schönbrunn där mer julmys, romantik, hantverk och delikatesser väntar.

Rathausplatz, 16 november – 26 december

Foto: WienTourismus/Christian Stemper

KÖPENHAMN, DANMARK

Under julen blir Köpenhamn lite extra mysigt. Julstämningen tar vid efter det danska hygget och bäst upplever man den på någon av stadens många julmarknader. På Tivoli ordnas varje år en stor traditionell julmarknad, känd inte minst för sin överdådiga utsmyckning av julljus, granar, hyacinter och tomtenissar. Strosa bland bodarna och handla klappar och godsaker från lokala hantverkare och matproducenter. Ta en paus med varm glögg och ”æbleskiver”, karamelliserade äpplen, och njut av den mysiga stämningen. Kanske upptäcker du någon klassisk dansk jultradition att ta med hem? Åk också en tur i den pyntade berg och dal-banan pyntad och ta ett samtal med Tomten innan ni går vidare till Kongens Nytorv och Nyhavn.

Vesterbrogade, 16 november – 5 januari 2020

Foto: Anders Bøgild, Tivoli