För någon vecka sedan bar det av till Hamburg för lite worcation i dagarna två. Nu har jag besökt denna härliga hamnstad en sju åtta gånger och gillar den mer för varje gång. Här är mina nya och några gamla favoritadresser.

06:00 HOTELLMORGON. Vaknar tidigt (surprise) på The Fontenay. Lugnt, mysigt och supersnyggt. Nu har jag besökt Hamburg många gånger och hunnit bo på flera topphotell, men jag tycker utan tvekan att The Fontenay hör till de bästa. Älskar precis allt med det hotellet.

06:15 POWERWALK. När solen börjar gå upp älskar jag att starta dagen med en powerwalk längs strandpromenaden runt Alster. Kan inte tänka mig en bättre start på dagen än den underbara och lugna utsikten över sjön och de vackra vita villorna.

08:00 FRUKOST. Om jag inte äter frukost på hotellet gillar jag att bege mig till Café Paris på Rathausstrasse 4. Beställer en Small Vegetarian som jag avnjuter i vacker jugendmiljö. Kan omöjligt gå därifrån utan en espresso som avrundning.

09:00 ARKITEKTURSPANING. Jag styr kosan mot HafenCity och lagerhuskomplexet Speicherstadt där modern arkitektur möter hundraåriga tegelmagasin. I det gamla frihamnområdet i hjärtat av Hamburg pågår ett av Europas mest omtalade och största urbaniseringsprojekt någonsin, som håller på att förändra stadssiluetten väsentligt. Här kan man gå runt i timmar! Jag tar också en sväng förbi konserthuset Elbphilharmonie, flaggskeppet i det gigantiska byggprojektet, och åker upp till piazzan och njuter av utsikten.

10:30 KAFFEPAUS. När jag ändå befinner mig i Speicherstadt gör jag ett besök på det berömda kafferosteriet där jag pausar med en god cappuccino medan jag följer hur kaffebönorna rostas.

12:30 LUNCH. Rör jag mig in mot city. På Kleine Reichenstraße 18 alldeles intill Hamburgs domkyrka ligger Oren Ishii som är en av de bästa asiatiska restaurangerna jag besökt. Den korta menyn ändras varje vecka, det finns alltid vegetariska alternativ och precis allt smakar toppen.

14:00 SHOPPING. Fortsätter sedan över någon av stans kanalbroar till till triangeln som utgörs av gatorna Jungfernstieg, Fuhlentwiete och Neuer Wall. Här ligger de mest exklusiva modehusen och juvelerarna med sina butiker på en koncentrerad yta, bland annat Jil Sander, stans egen modedrottning. Går vidare till Jungfernstieg och Alsterhaus, Hamburgs svar på Barneys i New York. På vägen ser jag till att inte missa bokhandeln Taschen för en stunds smygläsning av vackra foto-, mode-, arkitektur- och konstböcker. Billigare modekedjor finns på Mönhckebergstrasse mellan rådhuset och järnvägsstationen.

16.30 FÖRFRISKNINGAR. I Hamburg träffas man gärna över en eftermiddagsfika. Jag slår mig ner på Café Condi på Neuer Jungfernstieg 9-14 intill Alster, ett avslappnat ställe där alla typer av människor träffas  – varma kvällar sitter man förstås utomhus. Här kan man också äta god frukost. Letar jag efter en mer stilig barmiljö à la ”Mad Men” för ett glas före middagen går jag till Le Lion, en av Hamburgs bästa cocktailbarer.

19:30 MIDDAG. För god mat och gemyt går jag gärna till Nil på Neuer Pferdemarkt 5. I den avslappnade art déco-atmosfären serveras nytolkning av europeiska klassiker med italiensk touche. Sommartid hittar man de bästa borden utomhus i trädgården.

22:00 DRINKAR OCH DANS eller MUSIKAL. Vill man gå vidare ut och festa vänder man näsan mot det legendariska nöjeskvarteret Sankt Pauli som genomkorsas av ”syndamilen” Reeperbahn, kantad av barer, ölsjapp och nattklubbar. Själv går jag hellre till någon av Hamburgs många teatrar och ser en bra musikal. Stannar ni ute till tidiga morgonen så förlägg sista stoppet vid Elbe. Här ligger nämligen fiskmarknaden där nattens festprissar traditionsenligt avslutar helkvällen med en sista öl och frukost i soluppgången.