God morgon, eller god lunch eller var ni nu befinner er tidsmässigt. Välkomna till 2019! Hur mår ni? Kanhända lite trötta, inte bara efter gårdagskvällen utan efter ett långt och slitigt år.

Så här på årets första dag ska man slöa ordentligt, anser jag – och äta något gott. Nyårsdagen är som bekant årets populäraste pizzadag. Men köerna att få beställa brukar vara långa, så varför inte göra er egen i stället? Den här varianten görs med surdeg och durumvetemjöl och är full med italienska smaker av soltorkade tomater, vitlök, paprika och mozzarellaost. Skjuts in i ugnen och sedan bänka er framför teven – ”Ivanhoe” och pizza är väl ändå en klassiker?

Till två mindre eller en jättestor pizza:
½ dl färdig vetesurdeg
½ msk olivolja
1 ½ dl vatten
5 g jäst
3 dl vetemjöl special
1 dl durumvetemjöl
1 tsk salt

Fyllning:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
lite olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk pasta av soltorkade tomater
salt och peppar

Över fyllningen:
1 burk konserverad paprika
fetaost
mozzarellaost
lite peppar och aningen socker

Så här gör man pizzadegen: Lös upp jästsmulan och blanda med övriga ingredienserna på morgonen eller kvällen. Täck med plast och låt jäsa under natten eller förmiddagen.

… fyllningen: Hacka löken och vitlöksklyftan och fräs i lite olivolja. Tillsätt de krossade tomaterna och pastan av soltorkade tomater. Låt såsen sjuda i stekpannan så att den reduceras något. Smaka av med salt och peppar.

… och pizzan: Kavla ut degen på bakplåtspapper och fördela tomatröran över pizzan eller pizzorna. Strimla paprikan. Strö över den strimlade paprikan, lite peppar och aningen socker. Smula sedan över fetaost och till sist mozzarellaosten.

Grädda i 250 graders ugnsvärme cirka 15 minuter eller tills osten har smält. Servera den nygräddad med lite ruccolasallad.

 

Ur boken En bit Värmland av Lena Sewall (Votum & Gullers Förlag, 2016)