God fortsättning!

Vad gör ni för mysigt? Jag hoppas att ni har haft några fina helgdagar hitintills, umgåtts mycket och ätit en massa god mat. Själv älskar jag julmat, i synnerhet sillen och skinkan med stark stark finsk senap på, så gott.

Om ni har hunnit tröttna på julmaten eller bara vill ta en liten paus innan ni går på den igen så tänkte jag fortsätta på spåret om fransk ost som jag ju skrev om härförliden och ge lite tips på hur man snor ihop en härlig ostprovning. Att prova ost är ett kul och trevligt sätt att umgås och samtidigt utmana sina smaklökar. Varför inte ha addera en härlig ostbricka på nyårsafton och göra en liten tour de fromages samtidigt som ni avnjuter god Champagne till?

Det finns flera angreppssätt när man provar ost. Det viktigaste att tänka på är att inte blanda för många sorter, gommen blir mättad efter mer än åtta ostar. Några temaförslag:

Texturer. Blanda olika texturer såsom mjukt och färskt med hårt och lagrat, ostar med hög sälta med ostar med lägre sälta osv.

Mjölksorter. Jämför ostar producerade på olika sorters mjölk, lite get, lite får, lite ko.

Landskapsmässigt. Välj en specifik ostsort med samma lagringstid men från 3-5 olika regioner.

Mognadsgrad. Prova och jämför en viss typ av ost men som befinner sig i olika mognadsgrad.

Foder. Välj en ostsort med samma lagringstid och tillverkad med samma teknik, men där djuren har fått olika foder.

Ost och dryck i kombination: Utgå från ett visst vin eller öl och jämför matchningen med olika ostsorter. Ta hjälp av din osthandlare med urvalet.

 

Förberedelser

Osten får inte vara kylskåpskall utan ska serveras rumstempererad. Ta därför ut ostarna 3-4 timmar innan servering så att smakerna hinner utvecklas helt.

Låt plasten sitta kvar till dess att det är dags att prova.

Beräkna ca 200-300 g ost per person om du enbart serverar ost och dricka.

Eventuella tillbehör ska komplettera, inte konkurrera med ostens smak. Undvik helt vindruvor och paprika. Bröd och kex bör vara neutrala, salta kex passar inte in överhuvudtaget.

 

Tänk på!

En gyllene regel är att ostarna ska ätas i rätt ordning utifrån smakstyrka. Arrangera ostarna medurs som en klocka i en skala från mild till stark. Låt dem inte vidröra varandra.

Använd separata ostknivar, en till varje ostfamilj för att smakerna inte ska korsas.

Skär osten på rätt sätt för att dess fulla smakegenskaper ska framträda. Runda ostar skärs tårtbitsvis medan koniska delas på höjden. Platta, hårda ostar skärs vanligtvis i stavar. Principen är att varje person ska få en bit av mitten och en bit av kanten varför man skär på detta sätt så att alla ska få samma bit.

Tack till Androuët! // Foto: Sean Lewthwaite