Hej tisdag! Hur mår ni? Jobbar ni hemifrån eller går ni till jobbet som vanligt? Jag har inlett veckan på mitt nya kontor – jag hyr ju numera en kontorsplats ett par dagar i veckan hos ett gäng andra kreatörer och det känns både spännande och lite nervöst med denna förändring. Fast förändringens vindar stormar ju för fullt på alla nivåer så vad gör ännu än.

Det tar drygt tio minuter att promenera hit från tåget och det känns konstigt att vandra genom tomma gator, precis som om vi befann oss mitt i juli. Jag har precis fått i mig morgonens första espresso till de senaste uppdateringarna om corona. Vi kommer att få leva med försiktighet och ovisshet i många månader till. Det viktigaste nu är att se till att vi fortsätter att trycka ut smittkurvan så mycket som möjligt så att inte alla blir sjuka samtidigt. Som tur är har vi i alla fall ljuset, allting känns lite mer optimistiskt när vårljuset flödar, tycker ni inte? Jag tycker att det är viktigare än någonsin att leva på, inte minst för ekonomins skull. Coronaepidemins konsekvenser inte minst på den svenska ekonomin är förödande och vi måste göra allt vi kan för att förhindra en riktig kris. Det är svårt för det är jättemånga värdekonflikter här, känner jag.

Samtidigt kan man inte mata sig med all information och alla nyheter hela tiden. Vi behöver trevligheter att tänka på och sysselsätta oss med mitt i allt, gå ut och äta, ta en fika på stan och skapa en så normal vardag som möjligt. Kanske ni kommer in hit för att ni vill ta en paus och tänka på annat ett tag? Så låt mig inspirera till en lite saltare tisdag!

Egentligen skulle den stora Lakritsfestivalen i Stockholm gått av stapeln i helgen. Jag är ju väldigt förtjust i lakrits och hade spetsat in mig på att gå dit och provsmaka nya sorter av detta svarta guld. Men med anledning av det rådande läget ställdes festivalen förstås in och kommer att flyttas fram till ett senare datum. Som lite plåster på såren så tänkte jag att ni skulle få receptet till dessa urgoda salta lakritsklubbor, ett recept jag fått från Théresias fina bok ”Söta saker – godis”. Jag äter ju sällan godis och spenderar inte särskilt mycket tid i köket, men har upptäckt att det inte behöver vara särskilt svårt alls att göra egna klubbor. Man måste bara tänka på att man kokar smeten till en temperatur som gör kolan hård i stället för mjuk och seg.  De här klubborna har jag gjort med riktigt saltlakritssmak. Testa och njut!

Saltlakritsklubbor

Till cirka 20 stycken klubbor behövs:

2 dl salta lakritskarameller
1 ½ dl vispgrädde
1 dl vit sirap
25 g smör
2 dl strösocker
ev. svart karamellfärg
klubbpinnar

Gör så här:

Krossa saltlakritskaramellerna i en mortel (jag använde turkisk peppar till de här klubborna, men andra lakritskarameller går också bra). Blanda grädde, sirap, smör och socker i en stor, tjockbottnad kastrull och koka upp.

Sätt en termometer i smeten (låt den inte nudda botten). Koka på medelvärme tills temperaturen når 140–145 grader. Ta kastrullen från värmen och rör ner de krossade lakritskaramellerna. Vill man kan man också röra ner lite svart karamellfärg när smeten är färdigkokt.

Lägg ut klubbpinnar med lite mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Häll en liten pöl smet runt toppen av varje pinne. Låt stelna.