En av mina favoriträtter är vårrullar. När jag var i Singapore för några par år sedan åt jag så vansinnigt goda vårrullar med fyllningar to-die-for, så när jag började skriva på min första Golfilicious-bok ville jag absolut ha med ett recept på det.

Vårrullar är så bra för antingen kan man göra dem hur enkla som helst med max fem ingredienser, eller så kan man gå all in och maxa med allt man har. I Kina äts vårrullen sällan friterad, men den blir riktigt god på detta sätt när den serveras med en fräsch dippsås. Blev sjukt sugen på det nu bara för att jag skriver om det.

Här kommer i alla fall mitt recept på vårrullar med kyckling som passar jättebra att servera som förrätt eller tilltugg. Vill du undvika kött går det alldeles utmärkt, det blir smarrigt ändå. Tänk på att det ligger lite jobb bakom den här varianten (tar cirka 1 ½ timme att tillaga) så planera tid för det. Och receptet är för fyra personer.

Vårrullar
vårrulledeg 12 x 12 cm (finns i frysdisken i asiatiska mataffärer)
2 kycklingfiléer, färska
100 g vitkål, strimlad
50 g morötter, strimlad
50 g purjolök, strimlad
100 g böngroddar
curry madras, efter tycke och smak
riven färsk ingefära, efter tycke och smak
fisksås, efter smak
2 msk olja, till stekning
½ l neutral matolja, till fritering
skål med vatten, till rullningen av vårrullarna

Dippsås
1 dl bönsoja
½ dl vatten
½ dl sweet chili
1 msk socker
2 limeblad
1 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta, skivad i tunna skivor
1 tsk färsk ingefära, skalad och finstrimlad
1 färsk röd chili (medelstark), finhackad
1 msk sesamfrön
färsk koriander, efter tycke och smak
ev. maizena

Så här gör du:
Börja med att skära ner kycklingfiléerna i halvcentimeterstora tärningar, lägg åt sidan. Hetta upp en stekpanna och tillsätt 1 msk olja. Lägg i kycklingen och stek hastigt på hög värme så att den får en yta och precis blir klar. Låt rinna av i durkslag.

Stek sedan vitkålen på medelhög temperatur i resterande olja tills den börjar karamelliseras. Tillsätt purjolöken och morötterna och bryn vidare i någon minut. Strax innan avslutad stekning, tillsätt böngroddar, curry, ingefära samt fisksås efter tycke och smak.

Lägg de frästa grönsakerna i durkslag och låt överbliven vätska få rinna bort. Lägg därefter allt i en skål, tillsätt kycklingen och smaka upp. Låt svalna.

Låt den tinade vårrulledegen ligga täckt med en fuktig handduk så att degen inte torkar. Lägg ut två vårrulleark (på varandra) med ett hörn mot dig. Pensla ytterkanterna med lite vatten, lägg på cirka 1–1 ½ msk fyllning i mitten och vik över sidohörnen. Rulla ihop vårrullen genom att börja nerifrån och upp – voilà, där var den första klar. När man har fått kläm på det hela kan man göra några fler i taget, se bara till så arken inte torkar för då spricker de och det blir svårare att forma vårrullarna. Plasta in och låt stå i kylen tills det är dags för fritering.

Fortsätt nu med dippsåsen. Lägg alla ingredienser förutom koriander, maizena och sesamfrön i en kastrull och låt sjuda i några minuter. Red eventuellt av med maizena om du önskar en simmigare konsistens. Ställ åt sidan.

Rosta sesamfröna i torr panna tills de har fått en gyllene färg, häll ner i dippsåsen. Tillsätt hackad koriander strax innan servering.

Vid fritering, värm upp oljan i en kastrull till 160–170 grader. Se till att du har ett lock tillhands ifall oljan skulle ta eld, använd aldrig vatten. Fritera några vårrullar åt gången tills de blir gyllenbruna, 2–3 minuter. Låt rinna av på papper och servera dem direkt tillsammans med dippsåsen.

Smaklig måltid!

 

Foto: Peter Cordén, Golf is Art