Mitt i livet.

Hej vänner! Jag förbereder mig för ytterligare en 49:e födelsedag här i min lilla hörna av världen. Jag brukar ju skriva väldigt öppenhjärtigt här i bloggen emellanåt, och jag blir ännu ett år äldre om en dryg vecka så jag bestämde att det var dags att bli lite sentimental.

Oavsett var ni befinner er i livet, om ni läser detta och är singlar i början av era karriärer, eller en rutinerad tvåbarnsmamma, eller till och med en pensionär med barnbarn, så vill jag ta ett par minuter för att sakta ner och prata om livet i allmänhet. Ni vet, de viktiga sakerna, det stora perspektivet.

Med födelsedagen om hörnet så går det inte att undkomma tanken på att jag befinner mig mitt i livet. Det är så mycket i rullning just nu, privat och jobbmässig och så fyller jag dessutom 49. Herregud, hur kunde det gå så snabbt? Jag är ju fortfarande … 25? Så känns det i alla fall. Men det är väl en bra sak tänker jag, att man fortfarande kan känna sig full av samma ungdomlig naivitet.

Varje år lär jag mig mer om mig själv och blir bättre på att leva livet med lite mer grace. Vi har alla våra utmaningar och jag ville dela några av filosofierna som format mitt liv och som jag alltid faller tillbaka på, i goda såväl som dåliga tider. Oavsett om ni är unga och söker vägledning, eller erfaren och hoppas på lite stöttning, så hoppas jag att ni kan använda dessa sentenser i praktiken och vara öppna för ännu mer positiv energi och sköna vibbar. Oavsett hur många födelsedagar du har varit med om så kommer, hoppas jag, de här filosofierna att göra din stund på jorden oändligt mycket bättre.

Ta inte dig själv så allvarligt

Jag gillar att skratta och jag gillar att vara runt människor som gillar att skratta. Faktum är att jag fungerar som bäst när jag arbetar med personer där humor är en del av jobbvardagen. Att stressa och oroa sig för varje liten sak hjälper dig inte att prestera mer eller må bättre. Försök att ta ett steg tillbaka när du känner lust att vräka ur dig om något du blir irriterad över och sätt det i perspektiv. Och ännu hellre, försök se varje upplevelse som en chans att lära dig något, och var inte så hård mot dig själv om du inte alltid är 100 procent på topp. Så som du mår påverkar dina resultat, och att ha en bra attityd och kunna skratta åt sig själv är avgörande för att ha ett bra liv. Är du en knäppgök så var det!

Ägna dig åt det som gör dig glad

Jag önskar att jag kunde säga att jag tidigt lärde mig att jag inte är klippt och skuren för ett kontorsjobb. Men den insikten kom först långt senare. Jag har insett att jag som person behöver betydligt friare tyglar och få ägna mig åt att driva flera olika saker samtidigt utifrån min egen vision, inte arbeta heltid åt någon annan och dennes mål. Och det är okej, faktiskt mer än okej. När jag började lita på min intuition och kapacitet, och tillät mig att våga ta steg ut i det okända började saker också hända, som med den här digitala platsen jag skapat, som med Akenberg och nu med Menabler som vi snart kommer att lansera. Livet är för kort för att spendera dagarna med att slava för något du inte brinner för. Så snälla, snälla, snälla ge dig själv tillåtelse att göra din grej, vad den nu är, även om det kräver att du simmar mot strömmen. Börja åtminstone göra mer av de saker du verkligen tycker om, som ett sidoprojekt eller en hobby, och se vart det leder dig.

Relationer är allt

Apropå tacksamhet så kunde jag inte vara mer tacksam för min familj, även om jag innerligt önskar att pappa fortfarande fanns hos oss. Jag saknar honom något enormt. Jag tror att när man är i tidiga 20-årsåldern är det svårt att föreställa sig att livet kommer att bli fulländat i framtiden. Vi tenderar att likställa att ha en familj med massor av ansvar och ett ”hej då” till vilda utekvällar. Och självklart, nu har jag inga egna barn men jag är fullt medveten om vilket ansvar det innebär. Jag är full av beundran för de som väljer att skaffa barn. Därför är jag också så oerhört glad över mina fem brorsbarn, att jag får umgås med dem och också lära av dem. Även mina vänners barn som nu börjar bli vuxna är och har varit viktiga aspekter i mitt liv, som ju relationer är. Vad jag försöker säga är att din familj, eller de du kallar din familj, dina vänner, din partner och de människor du ringer direkt när något händer dig och som du måste få berätta allt för – det är dessa relationer som betyder något. Relationer är det som gör dig riktigt rik, så se till att du inte lägger all din tid på att tjäna pengar (men gör det också!) och investera din tid i de människor du vill ha nära dig.

Klaga mindre, säg tack mer

Att klaga är så värdelöst. Det sänker din energi och gör dig till ett negativt kraftfält – och då vet väl de flesta av oss vad som händer. Vi känner alla någon som alltid har något att klaga på och de personerna är förmodligen inte ditt förstahandsval när du vill ses över en cocktail (såvida du själv inte också är en klagare). Självklart måste vi då och då måste prata om vad som frustrerar oss, låta det pysa ut ur ventilen för att lätta trycket, men när det blir en vana så drar det bara ner dig. Varje gång du känner behov av att klaga på något, eller bli upprörd över att saker inte är som du vill ha dem, försök istället att känna tacksamhet. För varje sak du har en orsak att klaga på har du säkert tio fler att vara tacksamma för. Att fokusera på det kan förändra hela ditt liv.

Saker kommer aldrig att vara helt perfekta, och det är helt okej

Det låter deprimerande men jag lovar att det faktiskt inte är det. Och du har säkert redan upplevt det; frestelsen i att känna att du kommer att bli lycklig bara du får jobbet, befordran, killen, den feta lönen, idealkroppen … Sanningen är att det kommer du inte. Saker kommer aldrig att kännas helt perfekta, och även när du får den där ”saken” (som du kommer att lyckas med om du inte ger upp) så kommer du bara att upptäcka något annat som du ”måste” nå/få. Det ligger i människans natur att vilja växa och vi kommer alltid att ha utmaningar och känna lust att vilja ha mer. Se till att du är nöjd med det du har i nuet, samtidigt som du strävar framåt! Låt inte din lycka bero på omständigheter utanför. Skapa din glädje inifrån.

Outfitdetaljer: Vida jeans, topp och skinnväska Cos Stores // Herrskor Clif Paris

 

Foto: Sean Lewthwaite