Tänkte att idag är en utmärkt dag att att tipsa er om en serie på SVT Play som jag fastnade för och som jag fullständigt plöjt igenom. Ni ska veta att jag absolut inte är någon tv-serieperson, jag följer inga serier alls och har varken sett Game of Thrones, Big Little Lies, Downton Abbey eller någon av de andra. Men ”Follow the money”, den levererade kan jag säga.

”Follow the money” är en dansk kriminalserie om polisen Alf (Thomas Hwan) som jobbar för Task Force Nørrebro, i Köpenhamns lite ruffa kvarter. Nu vet jag inget om säsong 1 och 2, men i tredje säsongen som jag såg följer vi Alf spåren efter smugglaren Nickys (Esben Smed) drogaffärer. Nicky har återvänt från utlandet och öppnat en juicebar för att tjäna som en fasad där han kan tvätta pengar från sin hashimport från södra Europa. Det signaleras omedelbart i inledningen att man följer narkotikapengar från köpare på gatan genom många händer in i banksystemet.

Samtidigt som Alf jagar vidare lider han av post traumatisk stress syndrom och kan inte sova, vilket gör att han köper sömnpiller illegalt. Ju längre in handlingen man kommer desto mer uppenbar blir spänningen och slitningarna mellan kollegorna i hans team. Och samtidigt som Nicky är en riktigt skarp hjärna som styr sin verksamhet minutiöst så får man även se att där finns en mänsklig och mer sårbar sida av honom, vilket ger ytterligare en dimension. I avsnitt två får vi även möta Anna (Maria Rich), den tredje huvudkaraktären i serien. En kompetent och erfaren banktjästeman som hoppats bli filialchef på sin arbetsplats men som sidosteppas av en yngre förmåga. Det dröjer inte länge förrän hon börjar sköta transaktionerna och snart är rejält insyltad.

Det här är så jävla bra. Bland det bästa jag sett. Ibland kan man uppleva ett en serie eller en film tar ett tag att komma igång, intrigen tar tid och progressionen kan kännas lite långsam. Så är det inte här. Det smäller till direkt och jag bara sögs in. Manuset är kanonbra, precis som det lite råa fotot. Det är mycket testosteron, ibland blir det till och med våldsamt, men jag upplever inte att det är något problem. Alla skådespelarna är lysande i sina roller och det är kul att upptäcka nya danska ansikten. Det är också en väldigt vältajmad serie, både när det gäller gängbrott som blossar upp lokalt och penningtvätt som var på tapeten på en stor dansk bank tidigare i våras. Det gör serien mycket mer intressant tycker jag eftersom den, trots att det är underhållning vi talar om, lyfter relevanta samhällsproblem.

Här hittar ni den – se den bara, ni kommer inte att ångra er.

Foto: Thomas Howalt Andersen/Danni Riddertoft /DR