Vilka kläder är egentligen verkligt hållbara?

Vilka kläder är egentligen verkligt hållbara?

Det var utifrån den frågan modekonsulten Lisa Bergstrand grundade sitt modemärke A New Sweden 2017. Genom att bygga en helt transparent produktionskedja vill hon utmana och inspirera modebranschen och se global förändring.

A New Sweden är ett av de modeföretag från Norrbotten som precis som Akenberg blivit antagna av Arctic Design of Sweden att följa med till Paris Design Week i september. Nu har vi tyvärr fått besked om att resan inte kommer att bli av. Anledningen är som ni säkert förstår coronapandemin och det osäkra läget med en andra våg efter sommarmånaderna. Att då besöka Paris och visa upp våra varumärken inför en internationell publik under designveckan måste förstås undvikas. Så tillåt mig att presentera A New Sweden för er här i stället.

Det är alltid inspirerande att se kreativa och drivna kvinnor förverkliga sina visioner. Lisa Bergstrand som arbetat på såväl stora modehus i Paris som små start-ups, har sett modebranschens baksidor på nära håll.

Driven av ett starkt engagemang för cirkulärt mode valde hon att sjösätta sitt eget märke och göra kvalitetskläder i Sverige av svensk ull utan avkall på hållbarhet. Plaggen har en tidlös design och sober färgskala och tillverkas av endast naturliga material i en lokal tillverkningsprocess.

Den första produkten var en sweatshirt av 100 procent svensk ull. Att den sålde slut direkt gav en tydlig signal om att Lisa är helt rätt i tiden med sin satsning, och att det är många konsumenter som efterfrågar just kvalitet och hållbarhet. Ett nytt plagg tas fram varje år, och sakta byggs en kollektion upp.

Eftersom vi på Akenberg arbetar utifrån samma filosofi om att allt det vi gör måste ha ett syfte och kunna produceras genom metoder som minskar det miljömässiga fotavtrycket, passade jag på att fråga Lisa om varför det blev just svensk ull hon ville arbeta med.

– Vi vill erbjuda ett alternativ till dagens massproduktion av kläder gjorda på andra sidan jorden med tusentals farliga kemikalier. Vi spenderade flera månader med att undersöka vilka material vi har här och vilka olika tillverkningsprocesser som finns kvar – och kom fram till att svensk ull var det absolut bästa alternativet. Alla får måste klippas två gånger om året, men i dagsläget slängs 70 procent av all svensk ull bort varje år. Genom att vi tar tillvara på den svenska ullen kan vi tillverka kvalitetskläder lokalt utan massvis av kemikalier. Det är ett måste då vi är mycket väl medvetna om de många kemikalier som är skadliga för människor och miljö men fortfarande används i stor utsträckning inom klädtillverkningen. Lokal tillverkning ger även mindre utsläpp genom kortare transporter. Eftersom alla inblandade i produktionskedjan finns i Sverige och Europa, har de också rättvisa löner och arbetsförhållanden.

Hur går din designprocess till?

– Den är väldigt mycket mer annorlunda mot andra företag jag jobbat med. Det handlar om endast en produkt per år och är viktigt att den är helt perfekt. Den ska passa både kvinnor och män och kunna användas på och till kontoret likväl som i skogen. Eftersom vi vill att alla plagg ska vara lokaltillverkade och helt komposterbara så kan det också påverka, till exempel har vi inte dragkedjor utan i stället knappar tillverkade av svenska renhorn. Eftersom alla våra plagg är 100 procent naturliga är de helt komposterbara när de inte längre kan användas. Vi tar hand om allt spilltyg och överblivet garn och tillverkar nya produkter av detta. Eftersom vi vill att våra plagg ska hålla en livstid har de en tidlös design, de följer inte trender, och vi erbjuder också gratis reparation vid behov.

Hur startade ditt intresse för hållbart mode? 

– Jag är uppvuxen på landet nära naturen och för mig har det egentligen aldrig funnits något annat än hållbart mode, men jag antar att jag verkligen fick upp ögonen för hur stor miljöbov som modeindustrin är då jag själv började läsa på om det för 6–7 år sen och upptäckte bristen på information. När jag jobbade i Paris för YSL tyckte jag att det var enormt mycket slöseri och överproduktion, även om vi producerade lokalt och med rättvisa löner. Det fick mig att öppna ögonen för hur resten av modeindustrin fungerar. Cirkulär mode är ett måste om planeten ska klara trycket. För oss är användningen av naturliga material som redan finns en del av detta. Men också att ta hand om allt spillmaterial. Mitt ansvar som designer är att bara tillverka det som helt kan återanvändas eller är komposterbart och ger tillbaka till naturen.

Vad kännetecknar din egen stil? 

– Jag gillar stilrena plagg med bra kvalitet, gjorda av naturliga material. Just nu är jag gravid så jag drömmer om dagen då jag ha på mig mina vintage Levis 501 av 100 procent bomull igen.

Vad inspirerar dig? 

– Jag inspireras mycket av naturens former, arkitektur och konst. Inspiration till våra plagg kommer från klassiska plagg som aldrig går ur mode. Funktion är viktigt.

Vad händer framöver för dig och för A New Sweden? 

– Vi fortsätter vår “slow fashion” -tillverkning med att lansera ett nytt plagg per år. Jag hoppas att coronakrisen får människor att tänka om. Kanske kan denna svåra tid göra att fler inser att jordens resurser inte är oändliga, och att vi inte behöver så många prylar. Kanske kommer fler att vilja lägga pengar på verkligt hållbara produkter, och fler företag att producera färre plagg som är av högre kvalitet.