I mitt nya segment ”Nya designers att känna till nu” har turen kommit till Bite Studios, ett svensk-brittiskt ekolyxvarumärke med hållbarhet som ledord. Än så länge har jag inte provat några av deras plagg men av det jag sett hittills så finns det så mycket snyggt och bärbart.

Jag vet att många av er läsare törstar efter att läsa om nya spännande varumärken och entreprenörsdrivna företag och Bite Studios är riktigt intressanta eftersom det ligger mycket forskning bakom framtagandet av de material de använder.

Märket grundades 2016 av ett kollektiv med kreatörer från Stockholm och London. Namnet BITE är en akronym av By Independent Thinkers for Environmental Progress, vilket är kärnan i deras vision. Med hållbara material av högsta kvalitet såsom organisk ull och siden, fokuserar de på kompromisslös design och passform – allt handgjort. Bite Studios designer Elliot Atkinson menar att man inte ska behöva behöva tumma på vare sig stil, kvalitet eller hållbarhet – och jag tycker att de med sin kompromisslösa design har lyckats få oss att börja ändra uppfattningen om hur klimatsmart mode ser ut.

Nomineringen till priset som Årests designer 2020 på ELLE-galan tidigare i år är onekligen ett erkännande att Bite Studios är en del av den nya våg av modemärken där allt är byggt kring hållbarhet och kvalitet.

Inför varje kollektion har teamet i sin kreativa process arbetat mycket med vilka tekniker, tryckmetoder och färgningsmetoder de ska använda – resultatet är vackra, lyxiga ekologiska material som blir till plagg med skulpturala former och böljande silhuetter. Det är lågmäld lyx och en estetisk jag verkligen gillar.

Vårkollektionen Collection 5 består av klänningar, byxor, blusar, stickat och ytterkläder som ”låter dig höras utan att säga ett ord”, som de själva uttrycker det. Maximalt stilintryck och minimalt fotavtryck, alltså.