Nya designers att känna till nu.

Låt oss ta en paus från coronavirus ett tag och prata om något så upplyftande som mode. Jag vill få vara en positiv kraft i dessa tider och förhoppningsvis kan detta inspirera dig på något sätt. Viktigast är trots allt att försöka göra det bästa av situationen, hjälpa varandra och bidra ekonomiskt på alla sätt vi kan till alla kämpande småföretagare.

Jag tycker det är spännande att upptäcka nya modemärken och designers. Även om jag har mina favoritmärken jag alltid återkommer till är det kul att låta mer okända namn ta sig in i garderoben. Och de verkar inte sluta att komma, hur tuff modebranschen än är. Att uppmärksamma dessa kreatörer kommer därför att bli ett stående inslag här på Sweet spot stories, från och med nu.

Först ut är det danska modemärket Crãs som tagit medvetenhet till nästa nivå genom att enbart använda återvunnet material – utan att ge avkall på hög modegrad. Jag gjorde nyligen en intervju med Christiane Hagger, en av grundarna som tillsammans med Anne Charlotte Lembye står för ett nytt förhållande mellan mode och hållbarhet. Deras vision är att förena en glamourös estetik med 100 procent hållbart producerade plagg, vilket har visat sig vara ett vinnande koncept.

Framgången har kommit snabbt för detta Köpenhamnsbaserade modemärke. Allt material och alla tyger är hållbart producerade – såsom certifierad återvunnen polyester, ekologisk bomull och biologiskt nedbrytbar tencel. Även förpackningar och etiketter tillverkas av återvunnet material för att göra minimalt avtryck på miljön.

Det jag gillar, förutom att de inte tummar på hållbarhet, är den medvetna coolheten som plaggen uttrycker. De vill göra kaxiga kläder för en hållbar framtid och det lyckas de med. Det är snygg design och hög kvalitet. Namnet Crãs betyder just imorgon på latin och grundar sig i vår önskan att ompröva mode- och livsstilskonsumtion i strävan efter en bättre framtid. Man behöver inte hålla en nedtodnad stil och klä sig i beige och off-white bara för att det handlar om hållbart mode. Crãs design är en fusion av de två världarna.

Deras SS20-kollektion innehåller drygt 40 plagg med fokus på klänningar, skjortor och toppar och har fått namnet A flower is a flower is a flower. Jag älskar hur de gått loss med färg och roliga print!