Underbart försommarväder nu – äntligen! Maj månad är väl ändå den bästa på hela året. Tiden mellan hägg och syrén. Det vidunderliga mellanrummet. Mättad av dofter, ljus och förväntan. Pirr i kroppen. Som jag läste i ett kåseri för några år sedan: ”Häggens blomning är ett meddelande till oss att våren är slut och försommaren här. Ett naturens sms.”

Nu står också flädern i full blom. Jag tycker det är så gott med kall flädersaft, en klassiker som får mig att minnas mina barndoms somrar. Läskande och god som den är, men ibland spär jag koncentrerad flädersaft med kolsyrat vatten och lite vitt vin i stället. Festligt, fräscht och en härlig sommardrink att bjuda på under trädgårdsfesten.

Varför inte passa på att plocka de vita blomklasarna och göra egen flädersaft? Det här receptet har jag fått av min faster Ann. Jag minns när vi var små och brukade följa med till kusinernas lantställe utanför Flen på somrarna. Då fick vi alltid hjälpa till att plocka stora klasar med fläderblommor som hon sedan gjorde saft på, totally nostalgitripp.

Saften att enkel att göra och går dessutom bra att frysa in. Ett tips är att man även kan frysa in hela blomklasar och göra somrig saft mitt i smällkalla vintern.

Faster Anns fläderblomssaft

30 stora fläderblomsklasar
2 citroner
2 ½ liter vatten
60-80 g citronsyra
1 ½–2 kg strösocker (efter smak)
natriumbensoat enl. förpackning

Skölj blomklasarna noga i kallt vatten, det brukar finnas gott om små insekter där. Låt rinna av i ett durkslag.

Tvätta citronerna och skiva dem tunt. Varva blomklasar och citronskivor i en stor bunke eller hink.

Koka upp vatten, rör ner socker och ta av från värmen när sockret har lösts upp. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommor och citronskivor.

Rör om, täck med plast och låt stå svalt i fem dygn. Rör om då och då.

Sila av och tillsätt natriumbensoat utrört i lite varmt vatten. Häll upp på flaskor och förvara kallt. Saften har kort hållbarhet så ett tips är att frysa in i plastflaskor.