Nu knoppas det överallt i naturen. Jag älskar den här tiden på året när man riktigt kan höra hur det knakar av växtkraft i buskar och snår och planteringar. Starkt och obändigt men ändå så skört. En frostnatt och de stackars knopparna retirerar för att slicka sina sår. Men snart nog är det inget som längre kan hindra knoppar och blommor från att slå ut.

Blommor har precis som människor sina personligheter med olika egenskaper, tycker ni inte? Vissa är blyga och romantiska, andra tuffa och kavata. Somliga är klängiga, andra självständiga. En del är morgonpigga, andra blommar ut på kvällen.

Jag önskar att jag var bättre på att plantera på min balkong och köpte snittblommor lite oftare. Det är ju så härligt med färska buketter i lägenheten och att kunna njuta av en miniträdgård på balkongen. Jag måste ta och styra upp det där känner jag. Kanske borde jag skaffa ett sådant där blomsterabonnemang så att jag får blommor levererade till dörren varje vecka. Tänk så glad man skulle bli av att öppna dörren och mötas av en kartong full av blommor. Sådana små saker som jag ligger och fantiserar om att jag borde göra.

Vilka som är ens favoritblommor är ju vansinnigt svårt att svara på. Om jag ändå skulle försöka mig på att lista mina fem favoritblommor så skulle den se ut så här (utan inbördes ordning):

1. Tulpanen. Opretentiös och jovialisk. Man blir alltid glad av tulpaner.

2. Liljekonvalj. Min morfars favoritblomma och även min. Ödmjuk och försynt förvinner den lika snabbt som den dyker upp – och man saknar den direkt.

3. Pioner. De har en så sympatisk personlighet. Tålig, strävsam men samtidigt praktfull och yppig. En blomma som vågar ta för sig – och allra vackrast är pionen där den växer i trädgården.

4. Magnolia. Feminin, vacker, ren och värdig. Helt annorlunda andra blommor och som på något subtilt sätt påminner om var man själv kommer ifrån och med sin korta blomningstid visar hur viktigt det är att bejaka sin livskraft.

5. Lavendel. En hängiven blomma som trots att den inte gör något väsen av sig är elegant och äventyrlig och så älskad för sin skönhet och doft. Jag blir genuint lycklig när jag omges av vackert lilafärgade lavendelfält.

Ursäkta alla andra skönheter som syrén, vallmo, förgätmigej och ranunklar. Ni finns naturligtvis också i mitt hjärta.