November kan te sig mörkt och grått men det finns höjdpunkter. Här kommer några spännande och högintressanta utställningar att roa sig med i denna den 11:e månaden.

Ha en fin Allhelgonahelg och ta hand om er!

Fotokonst har blivit allt mer intressant och själv är jag lite sugen på att köpa något nytt till väggarna därhemma. Fram till den 7 januari visar Moderna Museet ett urval av det allra senaste inom svensk fotokonst i utställningen Golden Sunset. Bland annat verk av Miriam Bäckström, Linda Hofvander, Jenny Källman, Tova Mozard, Martin Karlsson Tebus och som bilden visar ur Julia Peirones serie med porträtt av tonårstjejer.

Foto: Julia Peirone, Golden Sunset, 2016

 

Varför ser dam- och herrcyklar olika ut? Och vem bestämmer vad som är normalt eller vackert? Dessa och många andra frågor försöker utställningen Norm Form på ArkDes att beslysa. Banbrytande, spännande och viktigt om vad dolda budskap i arkitektur och design omkring oss förmedlar och hur vi kan utmana dem. Ni har fram till februari på er innan utställningen stänger.

Old is the new black. Designer: Fanny Karst. Foto: Ari Seth Cohen

 

Gatan på väggen. Magasin 9 har förvandlats till ett visuellt äventyr med street art i alla dess former. Nya utställningen Magic City – The art of the street omfattar gatukonstformer som graffiti, muralmålningar, en virkad karusell och andra verk från 60 av världens bästa gatukonstnärer. Snyggt eller inte är upp till var och en att tycka, underhållande och inspirerande är det i vilket fall som helst. Utställningen på går fram till den 8 april nästa år.

Foto: Daze World

 

Frågar ni mig så är det utan tvekan århundradets snyggaste decennium. På Nordiska Museet kan ni upptäcka det kvinnliga femtiotalsmodet i en superfin utställning om allt från nylonstrumpor och slanka midjor till hattar och vippiga kjolar. Utställningen öppnar den 10 november och pågår fram till.

Foto: Gösta Glase

 

Artipelag har länge stått på min to do-list och just nu är jag nyfiken på Bigert & Bergströms vinterutställning I stormens öga. Konstnärsduon har med udd, humor och vetenskapliga teoribildningar visualierat klimatfrågan och människans förhållande till naturen i storskaliga och interaktiva installationer. Passa på innan utställningen stänger den 25 februari 2018.

Winterization (2017) foto: Johan Bergmark.