Tre, två, ett – party!
Det är nyårsafton mina vänner, nyårsafton. Kanske ska du fixa förfest, gå på stort partaj, hänga i en bar, bjuda på middag eller bara ta det lugnt hemma med en bit god mat och vänner som jag. Oavsett vilket tarvar årets sista fest cocktailar av rätt kaliber för att göra aftonen enastående. I dag tänkte jag därför bjuda på sex festliga cocktailar. Häng med!
Dry Martini
5 cl gin
1 cl torr vit vermouth
iskuber
1 grön oliv
Få drinkar är lika festligt eleganta som Dry Martini. Vem som uppfann den är det ingen som vet, kända Martinidrinkare har man däremot bättre koll på. En av dem var Ernest Hemingway som inte direkt var känd för att spotta i glaset. Dry Martini tillhörde hans favoritdrinkar och den skulle vara torr som Atacama-öknen.
Kyl ett martiniglas ordentligt i frysen. Rör gin och vermouth tillsammans med is i en shaker. Sila ner i martiniglaset och servera bums med en grön oliv på en cocktailpinne. Vill du kan du byta ut oliven mot en inlagd babyrödbeta och få en Bleeding Heart Martini.
Negroni
2 cl gin
2 cl Campari bitter
2 cl söt röd vermouth
iskuber
apelsinskal
ev. sodavatten
Kombinationen gin, Campari och söt vermouth blir en explosion av starka smaker under namnet Negroni. Cocktailen har sitt ursprung i 1920-talets Florens och enligt legenden har den fått sitt namn av mannen som första gången beställde den, greve Camillo Negroni.
Kyl ett martini- eller rocksglas. Blanda gin, campari och vermouth i en shaker med isbitar och rör om. Häll bort isen och sila upp drinken. Toppa ev. med en skvätt sodavatten. Garnera med lite cicelerat apelsinskal. Du kan även servera den on the rocks liksom originalet; en smaksak.
Sidecar
4 cl konjak
2 cl Cointreau
2 cl färskpressad citronjuice
iskuber
strösocker
Liksom många klassiska cocktailar har Sidecar ett dunkelt förflutet. Den mest kända historien utspelar sig på Harry’s Bar i Paris under första världskriget, då en amerikansk officer stationerad i den franska huvudstaden, brukade glida upp till baren i sidovagnen till en motorcykel. Lika mycket tvistas det om hur man blandar till cocktailen. De tre ingredienserna är alltid desamma men proportionerna och mixningen kan variera.
Börja med att ge halva glasets kant sockrad “rimfrost”. Fukta ett upp och nervänt glas med citronjuice, doppa glaskanten i socker och låt torka. Blanda konjak, Cointreau och citronjuice i en shaker tillsammans med några iskuber. Skaka kraftigt. Sila av försiktigt ner i glaset utan att förstöra sockerkanten.
Whiskey Sour
6 cl bourbon whiskey
3 cl färskpressad citronjuice
1 cl sockerlag
lite äggvita
iskuber
1 körsbär
1 citronskiva
Sötsyrliga Whiskey Sour har en maritim bakgrund med koppling som antidot till C-vitaminbrist. Under 1800-talet fick brittiska sjömän ombord en daglig ransion av citroner, lime och sprit. När de väl fick kliva iland tog de med sig det trevliga konceptet sprit plus citrusjuice. Amerikanarna var dock mer förtjusta i bourbon och när bartendern Jerry Thomas slutligen förfinade cocktailen, inkluderande whiskey och officiellt fick ner den på papper 1862 föddes en klassiker.
Kyl ett sourglas med is. Blanda bourbon, citronjuice och sockerlag i en shaker, samt addera lite äggvita som ger ett fint sammetslent skum. Tillsätt lite is och skaka ordentligt. Sila av ner i glaset. Garnera med ett körsbär och en citronskiva.
Moscow Mule
2 cl vodka, okryddad
4 cl ginger beer (alt. ginger ale)
½ msk färskpressad limejuice
iskuber
limeklyftor
ev. en kvist mynta eller rosmarin
En mer perfekt vintercocktail än Moscow Mule är svår att hitta; härligt fräsch och kryddig på samma gång. Namnet till trots har Moscow Mule sitt ursprung i Hollywood. Den skapades 1941 av Jack Morgan, en restaurangägare som försökte kränga ginger beer utan större framgång. Han teamade upp med spritdistributören John G. Martin of Heublein, som i sin tur försökte promota en ny och helt okänd vodkasort. Vips så var hajpen ett faktum. Åsnan då? Jo, för att väcka intresse kring den nya drycken tog Heublein fram ett motiv i form av en mulåsna som han lät gravera in på kopparmuggar. Fast kopplingen till den ryska huvudstaden är fortfarande höljt i dunkel.
Fyll ett highballglas till hälften med is. Blanda vodka och limejuice i en shaker och skaka. Häll över isen och fyll på med ginger beer. Pynta med ett par limeklyftor och eventuellt med en kvist mynta eller rosmarin. Snyggast resultat får du om du traditionsenligt serverar cocktailen i en kopparmugg.
Shirley Temple (alkoholfri)
2 delar ginger ale
1 del apelsinjuice
några stänk grenadin
iskuber
1 rött cocktailbär (marschinokörsbär)
Mocktailar, alltså festliga partydrinkar utan alkohol, är drinkvärldens nya svarta och precis som alkoholhaltiga cocktailar både eleganta och fulla av smak. De allra bästa mocktailarna utgår från en klassiker men adderar en modern twist. Shirley Temple – drinken alltså – skapades av en bartender i Beverly Hills under 1930-talet för att den unga barnstjärnan skulle ha något att sippa på när hon gick på alla premiärer.
Fyll ett highballglas med mycket is och några stänk grenadin. Häll på ginger ale och apelsinjuice och rör om. Toppa med ett cocktailbär.
Gott nytt år!