Nationaldagsfirande, sol och värme – såklart att ni ska sno ihop en härlig tårta!

Bjud in vänner och familj till ett nationaldagskalas i det gröna på lördag och fira under säkra corona-rekommendationer. Brygg gott kaffe, te och blanda ihop en läskande drink. Eller varför inte ett glas bubbel? Passar utmärkt till denna somriga tårta som jag tror kommer att bli citrusälskares nya favorit!

Receptet är från Ingegerd Schönborg och Kerstin Schönborgs fina bok ”Råfika och textiltryck. Tänk på att den cashewnötterna ska blötläggas i fyra timmar, och tårtan ska sedan stå i frysen i minst sex timmar innan servering så perfekt att göra den dagen innan.

INGREDIENSER

Botten
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
0,5 dl honung
2 msk kokosolja (smält)
1 citron, endast zest
0,25 tsk salt vatten (vid behov)

Citronfyllning
ca 4 små citroner: zest och ca 1,5 dl citronjuice
4 dl cashewnötter (blötlagda)
3 dl mandelmjölk
1,5 dl honung
1–2 tsk gurkmeja
en nypa salt
2 msk solroslecitin (kan uteslutas)
2 dl kokosolja (smält)

Dekoration
stora blåbär, blåklint och citronmelissblad

GÖR SÅ HÄR

Förberedelser
Lägg cashewnötter i blöt, ca 4 timmar. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en rund springform. Ställ in burken med kokosoljan en stund i ugnen på 40 grader så att den blir rinnande.

Botten
Mixa alla ingredienser till botten i en matberedare. Blir den för torr så tillsätt lite vatten. Den ska klibba ihop lagom mycket. Tryck ut i springformen och ställ åt sidan.

Citronfyllning
Skölj cashewnötterna noga, så att vattnet blir helt klart. Mixa citronjuice och zest helt slätt i en blender. Tillsätt resten av ingredienserna utom lecitin och kokosolja och mixa helt slätt igen. Tillsätt sedan lecitin och kokosolja och mixa tills det blandats ordentligt. Bred ut citronfyllningen över botten. Ställ in tårtan i frysen minst 6 timmar. Ta ut tårtan ur frysen och lossa kanten direkt. Vänta en liten stund och skär sedan upp tårtan i 16 bitar. Dekorera med stora blåbär, blåklint och citronmelissblad.

 

Foto Ingela Linder