Hej, det är fredag! Jag vet inte vad ni tror men jag har onda föraningar om att vintern kommer att bli svinkall. Jag har absolut inga belägg för det och med tio plusgrader så här en bra bit in i november så ter sig en vargavinter långt bort, men känslan säger det. Så hur överlever man vintern? Förutom en jäkla massa lager på lager i klädväg får man satsa på comfort food, mat som tillagats med mycket kärlek och som lägger sig som bomull i magen. Som fyllda oxrullader med potatisstomp där god stark västerbottenost får gå ner i potatisstompet och sätta smak på anrättningen. Och så rödvinssås och en klick gélé till.

Bjud hem människor ni tycker om och duka med överdrivet mycket tända ljus. Själv ska jag strax hoppa på planet till Skottland och Edinburgh! Så för egen del finns det chans/risk beroende på hur man se det att det blir haggis och en single-malt. Och just det, receptet är för fyra personer och tillagningstiden cirka 45 minuter. Lycka till!

Ingredienser:
8 skivor bra nötkött per person, innanlår eller utbankad biff (se till att köttet kommer från en svensk gård som bedriver ekologisk uppfödning)
4 saltgurkor, skurna på längden
8 tsk senap, gärna dijon
8 skivor bacon
1 msk tomatpuré
1/3 flaska rödvin
ca 6 dl kalvfond

500 g potatis
100 g smör
ca 1 dl mjölk
ca 1 dl grädde
3 dl riven västerbottensost
salt och peppar
en aning socker
hackade örter efter tycke och smak

gelé
30 g smör
maizena

Tillagning:

Bred senap på biffarna, lägg på saltgurka och baconskivor. Rulla ihop och fäst med tandpetare.

Bryn rulladerna runt om i en gjutjärnsgryta. Tillsätt en aning tomatpuré, rödvin och fond efter smak. Låt småkoka i cirka 15 minuter, då bör köttet vara mört och fint om det är av god kvalitet.

Koka under tiden potatisen så att den nästan blir genomkokt. Häll av vattnet och grovstöt potatisen med en potatisstöt ihop med en rejäl klick smör, lite mjölk och grädde. Tillsätt riven västerbottensost, salta och peppra, samt avsluta med en aning socker och om du vill hackade örter, till exempel persilja, dill eller vad du nu har i trädgården.

Ta upp rulladerna ur grytan. Sila av skyn i en kastrull. Tillsätt lite mer rödvin, smör och red eventuellt av med lite maizena. Låt såsen småkoka i några minuter. Smaka av med en klick gelé.

Servera oxrulladerna med potatisstompet, rödvinssåsen och lite gelé.

 

Receptet ur Golfilicious med foton av Peter Cordén, Golf is Art.