Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Den modemässiga utgåvan

I veckan som gått har jag funderat mycket på det här med stil och mode, tidlöshet och trender. Eller snarare stil vs. mode, och tidlöshet vs. trender.

För mig är det en skillnad dem emellan. Stil handlar om personlighet, måttfullhet och medvetenhet. Stil är oberoende av trender. Där finns en tidlöshet när man talar om vem man är eller vill vara – genom ytliga saker eller insidan. Stil är för mig att experimentera fram nya kombinationer med nyckelplagg snarare än att investera i en ny garderob varje säsong. Mode är också ett sätt att tala om vem man är, eller vill vara, men är mer kopplat till rådande trendbild.

Hur hittar man sin personliga stil? För mig är svaret enkelt: att utgå från sig själv. Vändpunkten kom när jag slutade följa trender och blev mer bekväm med mitt utseende och min kropp och min ålder. Jag klär mig alltid efter vad som passar mig och situationen – och vad som känns bra. Känns det bra så kommer det att se bra ut.

Kläder har blivit ett sätt att lyfta fram min personlighet, inte minst i affärssammanhang. Den skandinaviska modescenen har stor inverkan på min stil, men den präglas också av franska kvinnors sätt att klä sig, avslappnat i en lek mellan manligt och kvinnligt. Till exempel älskar jag jeans, särskilt i kombination med en välsittande kavaj, snygga skor och något som glittrar eller bryter av. Den looken representerar min personliga stil bäst, avslappnad, rätt för jobbet men med lite humor.

De flesta som jag inspireras av är äldre personer, som Inès dela Fressange, Tilda Swinton, Lauren Hutton och Franca Sozzani (tidigare chefredaktör för italienska Vogue). Kanske inte så konstigt eftersom jag själv är äldre, men snarare därför att dessa kvinnor verkligen hittat sig själva, och den självsäkerheten lyser igenom starkt i sättet de klär sig.

Vad gäller veckans favoriter, låt oss dyka in!

Ett // En udda fågel i modebranschen

I veckan sändes Lars Wallins Sommar i P1 och det var precis så öppenhjärtigt och intressant som jag hade föreställt mig. Jag har haft förmånen att jobba med Lars vid ett flertal tillfällen och som den modeskapare och kläddesigner han är beundrar jag hans otroliga kreativitet och passion. Men i hans sommarprat får man reda på hur det är bakom kulisserna. Hur den udda pojken från Västerås mobbades som liten, övervann allt och hittade lusten att skapa som gjorde att han till sist hamnade i de stora sammanhangen.

Två /// Modeveckornas vara eller icke vara

Jag är kluven. Naturligtvis kan inte modebranschen fortsätta att pumpa ut kollektioner i en evig ström och lägga astronomiska summor på visningar. Vi har länge behövt förändra hela vårt synsätt på hur mode produceras och presenteras men genom coronapandemin så har förändringen tvingats fram. Samtidigt är det något speciellt med att se en modevisning på plats; att få kliva in i designerns vision som inte bara visas upp på catwalken utan som genomsyrar hela inramningen.  Kan livestreamat ersätta det? Rapporterna efter herrmodeveckorna i Milano och Paris härförleden talar om att de digitala modevisningarna var en flopp, i alla fall på sociala medier. Jag tror att vi kommer att se stora förändringar framöver. Intressant därför att visualisera nya potentiella spår för framtiden – läs I-D.s moderedaktör Steve Salters artikel Fashion Week shouldn’t exist in 2025 för 1Granary

Tre /// By Malinas höstkollektion

Vi är mitt i sommaren men jag kan ändå inte låta bli att spana in höstens nyheter som snart droppar in i butik. Enligt mig är perioden då man kliver tillbaka in i jobbet igen men fortfarande kan  njuta av sommarens sista varma dagar den absolut bästa – och stilfullaste. Det första droppet från By Malinas kollektion inför hösten 2020 innehåller en rad fina plagg och bland annat är inspirerad av 1970-talet. Partyklänningar, skräddarsydda kostymer, spets och denim. Min favorit? Den här!

Fyra /// Black is king 

För drygt fyra år sedan släppte Beyoncé sitt konceptuella projekt ”Lemonade”, bestående av tolv låtar, musikvideor och en kortfilm. I dag den 31 juli är det premiär hennes nya visuella album ”Black Is King” inspirerad av den klassiska Disney-filmen ”Lejonkungen”. Musikfilmen har både skrivits och regisserats av Beyoncé och ska vara en hyllning till svart motståndskraft och kultur. En rad kända profiler gästar det visuella albumet, bland annat maken Jay-Z, Pharrell Williams, Lupita Nyong’o och Naomi Campbell. Den officiella trailern som släpptes på Youtube för ett tag sedan lovar gott.

Fem /// Minnen av Yamamoto

Nu har ännu en mästare gått ut tiden. I veckan kom den tråkiga nyheten att den 76-årige japanske modedesignern Kansai Yamamoto avlidit på grund av cancer. Den Yokohama-födde designer var kanske mest känd för sina kreationer till David Bowie. Själv minns jag honom mest som en av de framträdande japanska modeskapare som präglade det europeiska modet under 1980-talet, mitt eget modeintresse väcktes till liv. Att Yamamoto betytt oerhört mycket för hela modevärlden bevisas inte minst av de många sätten på vilka designers har hyllat honom.

Sex /// På festival digitalt

Ingen sommar utan musikfestivaler – och festivalmode. Men det satte coronapandemin effektivt stopp för detta år. Många festivaler har helt ställts in, andra tänker nytt I dag sparkar Sveriges första digitala stadsfestival rum, Helsingborgs årligt återkommande stadsfestival som istället för att ställa in ställer om och kör årets upplaga digitalt. Kul! I dagarna två blir det underhållning i toppklass på första parkett med artister som Icona Pop, Miriam Bryant, Cherrie och Thomas Di Leva. Helsingborgs härligaste sommarfest livesänder 31 juli–1 augusti, men det kommer att gå att se festivalen i efterhand fram till den 14 augusti på www.hx.se.

Sju /// Kungahuset Windsor och spännande modehistoria

Nu har SVT börjat sända sin dokumentärserie Kungahuset Windsor, från det första världskriget fram till idag. En dramatisk, känslomässig och otrolig historia i sex avsnitt om världens mest kända kungahus – och otroligt bra. Förutom att man får hela den historiska bakgrunden en djupdykning i såpoperan (eller snarare triangeldramat) Charles-Diana-Camilla och förstås den nya generationen av kungligheter där Meghan Markle får sin beskärda del av utrymme, så får man njuta av det bästa av allt: tidstypiskt mode. Prinsessan Dianas underbara stil under 1980- och 90-talet. Vem minns inte den midnattsblå aftonklänningen av Victor Edelstein som hon bar på en galamiddag vid Vita Huset 1985? En dans med John Travolta fick klänningen vara med om den kvällen – sedan kom den att bli en av hennes mest uppmärksammade kreationer.

Outfitdetaljer: Skjorta Cos Stores // Jeans Cheap Monday // Loafers Marzio // Skärp Cos Stores // Solglasögon Ahkka Akenberg

 

Foto: Sean Lewthwaite