Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Kallgrader kräva varma tankar.

Nu är det vinter och skidan den slinter men allt jag kan tänka på är att jag vill att det ska bli vår. Gudars, vad jag längtar efter vår. Efter sol och värme, knoppar på träden, att kunna gå hemifrån med lågskor och tunn jacka. Och suget minskar knappast när allt härligt vårmode har börjat landa i butikerna.

Vinter är verkligen inte min årstid. Hur känner ni kring den? Älskar ni vintern och snö och kyla eller är ni som jag att ni helst drar ett streck i kalendern över dessa kalla månader? Man får tänka varma tankar och drömma sig bort till sydligare breddgrader. Och tur också att man i alla fall kan frossa i tulpaner så här års!

Veckan har bjudit på en mötesrace, mycket träning, roligheter och planering inför kommande satsningar, bland annat ett helt nytt projekt jag dragit igång. Snart live i mina kanaler – håll ögon och öron öppna! Det kommer att bli såå bra. Jag är så tacksam över att få teama upp med smarta, kreativa och drivna personer som lär mig något nytt varje dag.

Den här veckan deltar vi också med Akenberg på Jokkmokks marknad. Medan min grymma partner AnnKathrin strax ska sparka igång ett live talk på deras digitala plattform så ska jag förbereda mig för dagens första zoom-möte. Jag hoppas att ni får en härlig fredag – och att ni hittar några nya tips i denna veckas fredagsfavoriter

ETT // Vem är mest kvalificerad att leda i en kris?

Det talas och diskuteras ofta huruvida män eller kvinnor har de bästa egenskaperna för ett effektivt ledarskap. Ett flertal studier har också visat på många fördelarmed att ha en kvinna i toppen. Men är kvinnor bättre ledare i kristider? Ja, det verkar faktiskt så. Det har sagts mycket om hur kvinnor har gjort ett bättre jobb under Covid-19-krisen än män. Det slår en ny forskningsrapport publicerad i senaste Harvard Business Review fast. Kanske dags att förstärka ansträngningarna om mångfald och inkludering? En jämn könsfördelning i ledande positioner är inte bara en förutsättning för att samla den kompetens och bredd som ett framgångsrikt företag eller organisation behöver. Mångfald i kompetens och bakgrund leder till bättre beslut – och bättre lönsamhet, krisår eller inte.

TVÅ // Trendspaning från Köpenhamn

På tal om starka, framgångsrika kvinnor (och män för den delen). I veckan har visningarna från Köpenhamns digitala modevecka duggat tätt, där vi vänt blicken mot höstmodet 2021. Det var mycket fint som presenterades. Jag tyckte bland annat om Gestuz visning – så mycket snyggt, stilrent och bärbart i svart och vitt som dominerande färgskala, med inslag av min favorit chokladbrunt + babyblått – och herrmodemärket Schnaydermans visningsfilm ”The Outsiders”. Missa heller inte att ta del av de många live talks med designers som finns att se och som ger en inblick i och djupare förståelse för vad som inspirerat dem och tankarna bakom kollektionerna.

TRE // Sevärt 1

Jag sällar mig till hyllningskören. ”Tunna blå linjen” är vårens hetaste tv-serie. Äntligen får man en realistisk bild av polisens vardagliga arbete genom sex olika karaktärer som man bara vill veta mer om. Svensk drama när den är som bäst.

FYRA // Sevärt 2

Svensk design i världsklass. Intresset för inredning och design ökar stadigt. Med start den 17 februari får vi möta några av dagens mest banbrytande svenska designers i serien ”Designhistorier” på SVT. Några av formgivarna som lyfts fram är den svenska textilhistoriens största stjärna Märta Måås-Fjetterström, glasblåsaren Hanna Hansdotter och vår egen ”Akenberg-ambassadör” formgivaren och konstnären Lotta Lampa.

FEM // Resedrömmar

Förutom att se fram emot det efterlängtade vårmodet så drömmer jag mig just nu bort till varmare breddgrader. Efter att ha läst Condé Nast 51 Things in Europe that Every Traveler Needs to Experience blev den känslan bara stärkare. I spaningen hittar du mängder av tips och information om några av Europas härligaste reseupplevelser. Surf och pintxos i San Sebastián? Ja tack!

SEX // En helkväll på konserthuset

Mitt i pandemin när stora konserthus och operor världen över ligger tysta och nedsläckta, kan man bara hoppas att kulturen kan behålla sin ställning som fundament i samhällsutvecklingen och betydelse för människors hälsa. Vilket underbart initiativ då att många av dem har öppnat upp sina digitala kanaler och låter oss streama klassiska konserter och se på operor och baletter hemma – helt gratis. I går kväll lyssnade jag på Göteborgs symfoniker när de framförde en violinkonsert. Den här helgen tänkte jag bege mig till Berwaldhallen i Stockholm för en helkväll i musikens tecken.

SJU // Mellan himmel och hav

Det är onekligen en utmaning att klä sig så här års. Hur håller man ens stilen uppe? Mitt tips är att smyga in vårens färger i vintergarderoben. Färgpalettens ljuvligaste nyans av blått tar plats i vår- och sommarmodet ännu en säsong. Efter att ha lyst med sin frånvaro i min garderob ett tag har ljusblått seglat in som en ny favoritfärg, här i en underbar fjäderjacka från det Malmöbaserade modemärket Pellobello.

Outfitdetaljer: Fjäderjacka Pellobello // Jeans Cheap Monday (liknande här) // Boots Rizzo (liknande här) // Axelremsväska & Other stories

 

Foto: Joel Carlén