Glad fredag och glad alla hjärtans dag!

Dagens sallad av inspiration serveras här på en guldkantad tallrik. Chansen är att ni redan har en handfull tips och idéer vad ni vill läsa om, se eller hitta på i helgen, jag menar, utbudet är stort och vi översköljs ju av innehåll som det är. Men kanske kan den här veckans fredagsfavoriter introducera er till några nyheter och ämnen som ni annars inte skulle ha klickat er fram till. Så, utan inbördes ordning kommer här en samling av artiklar, poddar, filmer och tilldragelser som jag gillar extra mycket just nu.

Ett // Humor i historia

@livrustkammaren – helt ljuvligt instagramkonto som får mig att vilja lära mig den svenska regentlängden på studs. Tänk att historia kan innehålla så mycket humor. I love! #viälskarstål #vigörfaktisktdet

Två // Dolly Partons America

Som Dolly Parton fans sedan barnsben är jag väl part i målet, men jag måste bara få rekommendera poddcasten Dolly Partons America. I nio avsnitt får vi följa programvärden Jad Abumrad, skaparen av Radiolab som undersöker kvinnan bakom countryikonen. Abumrad talar med Parton om hennes liv, hennes musik, hennes hem och vad hon betyder för andra människor. Det är en djupdykning i Dolly Partons värld och vad det är med hennes musik som berör oss så djupt och som förenar alla, oavsett kön, ålder eller etnicitet.

När jag lyssnar påminns jag om Dollys storhet, och jag tänker att hennes roll som symbol för både kvinno- och klasskamp har vuxit sig allt starkare sedan jag började lyssna på henne för många många år sedan – introducerad och starkt påhejad av min pappa. Dollys ödmjukhet och medkänsla – och förstås musikaliska genialitet – har gjort henne till en drottning.

Tre // Madame Butterfly på Story Hotel

”I’ve been exploring various ways to interpret unrequited love and abandonment through my art, and in Madame Butterfly I found a persona that inspired me to channel these subjects on a deeper and more profound level—a process that ultimately led me to create a work full of life and optimism.”

Min kära vän Caroline Freudenthal som är en oerhört begåvad konstnär hade vernissage på sin nya utställning ”Madame Butterfly” igår. Ni måste se den! Utställningen visas på Ling Long på Story Hotel, Riddargatan 6 i Stockholm, fram till den 29 februari.

Fyra //Hjärtetips

Alla hjärtans dag och tid för kärlek. Oavsett om du är singel eller i ett förhållande, för eller emot firandet av kärleken, slutar det alltid med att du ställer dig själv frågan: ”Vad skulle jag kunna göra på alla hjärtans dag?”. Madame Figaro ger en massa härliga present-, kärleks- och sextips samt receptidéer för en bra kväll!

Fem // Inget doftar och smakar som rosmarin

Doftupplevelser kan förflytta mig till en annan tid och en annan plats på bråkdelen av en sekund. Igår tog den med på en snabb resa till södra Frankrike. Min rosmarinbuske på balkongen har stått sig stark över vintern, trots att den är utsatt för kyla, vind och enstaka snöflingor.

I går när jag skulle göra en sallad med kalkon, chèvre och rosmarin gick jag ut och skar av en stor kvist färsk rosmarin. När jag tog den i mina händer och gnuggade bladen mellan fingertopparna som man ju gör fylldes kvällsluften av den sensuella doften och jag fick en direktlänk till sommaren. Inget doftar eller smakar som rosmarin.

Sex // DN:s recension av ”Parasit”

Det blev ju storslam för sydkoreanska ”Parasit” på årets Oscarsgala med manus och regi av Bong Joon-ho. Inte bara tog den hem tunga statyetter för bästa bästa regi, bästa originalmanus och ”bästa internationella film”. Filmen blev också historisk som första icke engelskspråkiga film att vinna kategorin bästa film. Jag tycker väldigt mycket om utländsk film som inte kommer från Hollywood, och efter att ha läst Dagens Nyheters recension av ”Parasit”, Om den nya underklassens meningslösa slitgöra, den nya gig-ekonomin och familjen Kims överlevnadsinstinkt där nere i källarvåningen utan fönster som de gjort till sitt hem, vill jag absolut ta mig iväg till bion. Jag kan nästan, redan innan jag själv ens sett den, rekommendera era tt se den. DN kallar den en sublim och laddad thriller späckad av svart humor och sorg.

Sju // Veckans citat

”I think women are foolish to pretend they are equal to men, they are far superior and always have been. Whatever you give a woman, shw will make it greater. If you give her sperm, she’ll give you a baby. If you give her a house, she’ll give you a home. If you give her groceries, she’ll give you a meal. If you give her a smile, she’ll give you her heart. She multiplies and enlarges what is given to her. So, if you give her any crap, be ready to receive a ton of shit!”
Sir William Golding om kvinnor

Åtta // Naturupplevelse x adrenalinkick

Träning utomhus – i morgonsol! Äntligen kommer tiden som vi längtat efter så.

Trevlig helg!

Foto: Sean Lewthwaite