Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Glad fredag guys!

En dag när jag var på väg hem från kontoret gick jag förbi Massimo Dutti i Sturegallerian, en av mina favoritbutiker. Slog till på den här havregula kavajen. Jag tyckte herringbone-strukturen på tyget (linne-/bomullsblandning) var fint och den moderna twisten med falskt dubbelbröstad gör den extra intressant. Är så glad över den, vi ska hänga jämt i sommar. Förra veckan gav ju en försmak med 18 grader och strålande solsken. Värre var det häromdagen – plus två och snöglopp?! Jaja.

Över till fredagens favoriter. Utan inbördes ordning kommer här en samling artiklar och tips jag fastnat för.

Ett // Vinhäng ute och inne

Nu när restaurangerna har öppnat upp sina uteserveringar blir man ju sugen på att hänga där lite mer, ja mest hela tiden när solen ligger på. Vinsider tipsar här om åtta mysiga vinbarer man inte bör missa.

Två // Hur man hittar nya hobbyer

Många av er kanske har lite mer fritid till övers just nu. Att få ägna sig åt en hobby – och då menar jag inte träning, hemmafix eller tv-tittande – och helt låta sig uppslukas av ett intresse är så lustfyllt. Ett underbart nörderi som kräver engagemang och uthållighet. En aktivitet som seglat upp som en av de riktigt stora trenderna i år är fågelskådning. Vad är ni sugna på att testa? My Style Vita delar med sig av sina bästa tips hur man hittar en ny hobby som vuxen.

Tre // Nostalgitripper

Det har väl inte undgått någon att både Svt och TV4 och andra medier möblerat om i tablåerna och plockat fram det bästa ur arkiven. In har en rad klassiker kommit, och till och med tv-hallåorna är tillbaka. Klassiker som långköraren ”Saltön”, filmen ”Så som i himmelen” och musikalen ”Stinsen brinner” med Galenskaparna och After Shave. För att inte tala om repriseringen av svenska landslagets alla fotbollsmatcher från VM 1994! Och nostalgi är ju balsam för själen i vår oroliga nutid. Det är inte så konstigt att vi söker oss tillbaka till det välkända och trygga – och ännu längre bakåt än så. Jag är nyfiken att veta mer om varför och tänkte se den franska dokumentären ”Retro – det var mycket bättre förr” i helgen.

Fyra // Moderebell

Apropå Svt, nu visas dokumentären ”Yamamoto – mode­rebellen på Svt Play, om den 76-årige japanske modeskaparen Yohji Yamamoto som är den enda att fortfarande arbeta för hand i sitt klädskapande. Det handgjorda har en speciell känsla och dokumentären som visar hur hans hantverk och handpåläggning genomsyrar allt är riktigt bra och intressant. Så som dokumentärer om giganter inom någonting ska vara.

Fyra // Virtuell visning 1

Att gå på museum i dessa tider låter sig inte göras. Men i coronapandemins kölvatten har en rad museer rekordsnabbt ställt om så att man kan besöka dem virtuellt. Världsberömda Rijksmuseum i Amsterdam, som efter en decennielång renovering återigen öppnat, erbjuder en interaktiv plattform där man helt ensam och ostörd kan njuta av såväl museets mest älskade målningar som den praktfulla interiören. Riktigt cool med ljudillustrationer, inzoomningar och röstguide.

Fem // Virtuell visning 2

Det ser ut att bli ett år helt utan modeveckor. Men så meddelade British Fashion Council tidigare i veckan att London Fashion Week lanserar en gemensam kvinnlig och manlig modevisning i en ny virtuell form, vilket blev en stor modesnackis. Kul med nytänk och ett välbehövligt nytt grepp. Notera den 12 juni i kalendern.  “It is essential to look at the future and the opportunity to change, collaborate and innovate. … By creating a cultural fashion week platform, we are adapting digital innovation to best fit our needs today and something to build on as a global showcase for the future. Designers will be able to share their stories, and for those that have them, their collections, with a wider global community; we hope that as well as personal perspectives on this difficult time, there will be inspiration in bucketloads.” 

Sex // Oh, là là

Jag såg den här klänningen från Sandro och ville direkt teleportera mig till franska Rivieran och 60-talet. Visst är den fin? Och jag som inte ens är någon klänningstjej.

Sju // Elin Klings favoriter

I senaste numret av FT:s helgbilaga ”How to spend it” besöker de Totêmes grundare och kreativa chef Elin Kling, som berättar om sina favoriter, från det franska smöret i kylskåpet till vad som alltid finns i necessären.

Åtta // Hur ska det gå för Trump?

Det alla undrar över just nu – förutom när coronapandemin är över och vi kan skapa oss en ny vardag – är vem som vinner presidentvalet i höst. Det skrivs hela tiden i amerikanska tidningar, precis som över hela världen eftersom ju alla påverkas, om hur det kommer att gå. Har coronaeländet gynnat Donald Trump? Eller kommer Joe Biden att segla fram på segervågen? Olle Wästberg skriver insiktsfullt om det i sitt senaste nyhetsbrev, där han också tipsar om podden ”Kongressen” där han resonerar och analyserar kring detta.

Outfitdetaljer: Linnekavaj Massimo Dutti // T-shirt i linne Massimo Dutti // Croppade jeans Kappahl // Loafers Ralph Lauren (liknande här) // Toteväska Palmgrens

 

 

 

Foto: Sean Lewthwaite