Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Glad fredag!

Som många av er har jag spenderat de senaste dagarna med att reflektera. Mycket.

För även om jag är överlycklig över det episka försommarvädret, att Akenberg valts ut att åka till Paris, att vi snart ska lansera Menabler, att jag fyllt år, så går ändå tankarna till allt som sker i världen just nu. Coronapandemin, kravallerna i USA, klimatkrisen.

Jag försöker ändå att vara hoppfull och se framåt. Mycket arbete kvarstår på många fronter, men den här helgen tänker i alla fall jag försöka vila och samla kraft. Fira nationaldag. Njuta av försommaren. Jag hoppas att ni också får möjlighet till det.

Så jag passar på att här och nu önska trevlig helg, och jag skickar med er en samling favoriter jag spanat in den här veckan. Mycket nöje!

ETT // The America I Love Needs to Do Better

De senaste dagarnas rapportering från protesterna och demonstrationerna i USA, som startade efter att George Floyd dog efter ett våldsamt polisingripande, har inte undgått någon. Situationen är oerhört allvarlig och USA står inför enormt stora utmaningar; hundratusen döda i Covid-19, 40 miljoner arbetslösa, en djup ekonomisk kris och de värsta kravallerna på årtionden. Och medan Amerika brinner, och genomlever konsekvenserna av en bruten infrastruktur och en dysfunktionell federal regering, spelar deras ledare Donald Trump macho. Så mycket som står på spel i höstens presidentval. Tänk om USA gjorde röstningen obligatorisk? Svindlande tanke. Amerika kan göra bättre, som Arnold Schwarznegger skrev i The Atlantic

TVÅ // Res med teve

Vi är alla införstådda med att det blir en semester på hemmaplan i sommar och det kan ju bli hur fint och skönt som helst. Men det är inte utan att man längtar iväg till pittoreska byar och pulserande storstäder. Tur då att SVT satsar lite extra på reseprogram i sommar. I måndags startade serien Grekiska öar med den brittiska programledaren Julia Bradbury, som i sex avsnitt guidar oss runt i den grekiska övärlden. Många älskar ju Italien och dit kan man resa tillsammans med Gino D’Acampo som i Ginos italienska frestelser guidar till några av Italiens mest älskade platser, provar lokala maträtter och även lagar egna. Dessa och andra reseprogram visas både på SVT1 och i SVT Play..

TRE // Piece by piece

I slutet av varje vårtermin finner jag stort nöje i att se examensutställningarna på design- och reklamskolor. I år har ju situationen varit helt omkullkastad och deras utställningar lika präglade av den pågående coronapandemin Nu har Beckmans examensutställning Piece by Piece öppnat med en digital visning som kommer att vara tillgänglig online fram till dess att den riktiga utställningen öppnar för publik under Stockholm Design Week 19-23  augusti. Att utställningen kretsar kring ämnen som arv, ursprung, och modets relevans i en tid då vi måste värna om våra gemensamma resurser, är inte så konstigt. Den sociala distansen har helt klart tvingat eleverna till eftertanke.

FYRA // En oväntad vänskap

Jag missade filmen när den gick på Zita på Birger Jarlsgatan dit jag brukar gå för att se fransk kvalitetsfilm. Därför blev jag så himla glad när jag upptäckte att SVT Play skulle sända En oväntad vänskap. Och filmen är precis så bra som jag trodde; varm, rolig, eftertänksam. En berg och dal-bana i glädje och sorg där vänskapsband knyts mellan den stökige förortskillen Driss och den rike men ensamme aristokraten Philip som är förlamad efter en olycka. Missa inte, visas till och med 25 juni.

FEM // Monokrom mix

Vad kan gå fel med svart/vitt i hemmet? Absolut ingenting. Kolla in de här supersnygga inredningsprodukterna.

SEX // Myrdrömmar

Har ni hört talas om Facebook-gruppen där två miljoner människor låtsas vara myror? Medlemmarna låtsas alltså vara myror i en myrstack där alla tänker och beter sig precis som dem. Kommunikationen ser således enligt myrnormativet: Gräv. Gräv. Lyft. Bit. Nu är ju myror och myrsamhällen otroligt fascinerade och deras sätt att samarbeta har ju till och med använts i olika urbana projekt för att t ex skapa bättre trafikflöden, men detta är helt ljuvligt!

SJU // Till Paris genom filmens värld

Som frankofon och frankofil har jag alltid haft en kärlek till Paris. Nu när vi inte kan resa längtar jag extra mycket att återvända till romantikens och modets huvudstad. Jag blev därför så inspirerad av Condé Nast Travelers artikel som förflyttar oss till Paris genom 38 filmer, från Amélie till Ratatouille – och inga flygbiljetter behövs!

Outfitdetaljer: Skinnjacka JC (liknande här) // Jeans Kappahl // Lågskor CC Skor (liknande här) // Blus Massimo Dutti // Skärp Cos Stores  // Väska & Other Stories (liknande här)

 

 

Foto: Sean Lewthwaite