OMG vad jag är glad att det är fredag. Det har varit en seg vecka arbetsmässigt och det känns som att hela jag gått på sparlåga. Jag har i alla fall betat av de artiklar som skulle bli klara och skickat in. Nu sitter jag bara och väntar på några bildleveranser innan jag kan bocka av de uppdragen. Har inte riktigt hunnit med det jag hade tänkte med nya företaget men hey, det ger jag mig själv för nu är det sommar och tid är det enda jag har.

Och värmen är fortfarande kvar, åtminstone en vecka till enligt väderleksrapporten. Jag som normalt alltid fryser kunde inte vara gladare. Fast ibland vill man ju ändå få lite svalka. Bästa svalkan i ätbar form torde väl ändå vara sorbet. Varför gör man inte det oftare? Så somrigt fräscht, lyxigt och gott. Eller, jag ska inte tala för er andra men jag själv är jättedålig på att idas göra sorbet. Men tänkte ändra på det nu, fast med en lyxigare variant på hallonsorbet med mangopudding och kaffekräm! Jojomänsan. Ett recept jag fått av min kockkompis Jimmy.

Ha en riktigt fin helg! Och just det, desserten tar ungefär en timme att laga men lägg till tid för frysning av sorbeten. Räcker till sex personer så bjöd in hela gänget.

Hallonsorbet med mangopudding och kaffekräm

Mangopudding
1 mango
1 gelatinblad
2 dl grädde
1 msk socker

Skala och skär mangon i små kuber. Spara några till garnering och mixa resten till puré. Koka upp grädde och socker, blanda i gelatin och 1 dl av den mixade purén. Häll upp i små skålar alternativt silikonformar och frys in.

Hallonsorbet
2 dl vatten
195 g socker
2 dl yoghurt
2 dl hallonpuré

Koka upp socker och vatten i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och låt kallna. Blanda i yoghurt och hallonpuré och kör sedan i glassmaskin tills sorbeten har fått fin konsistens.

Kaffekräm
1 dl grädde
½ dl mjölk
1 tsk mörkt socker
1 msk hela kaffebönor
50 g vit choklad

Koka upp allt utom choklad, ta av från värmen och låt det dra minst en halvtimme. Sila av, värm vätskan och slå den över vita chokladen. Kyl och lägg sedan i en spritspåse.

Garnering
färska hallon
tagetesblommor och blad
minimaränger

Uppläggning: Forma ett ägg av hallonsorbet på en tallrik. Lossa mangopurén ur sin form och lägg intill. Spritsa ut små klickar kaffekräm och garnera med färska hallon, tagetesblommor och blad, minimaränger och mangokuber.