Att gå på utställning och bli lite extra kulturell är ett bra knep att överleva vintern. Och den verkar kunna pågå ett bra tag till även om temperaturen har krupit uppåt de senaste dagarna. Så jag tänkte passa på och tipsa om fyra aktuella utställningar som jag tycker verkar lite extra roliga att spana in.
Artipelags stora sommarutställning Bloomsbury Spirit är en presentation av den brittiska Bloomsburygruppen och deras djärva och optimistiska förhållningssätt. Bloomsburygruppen som verkade i Storbritannien i början av 1900-talet var en lös sammansättning av författare, konstnärer, politiker, ekonomer och andra dåtida nytänkare. Hela det kreativa spektrat av måleri, foto, inredning, textil, mönster, litteratur, möbeldesign, bokkonst, grafik, dans, trädgårdskonst och mode presenteras, bland annat med verk av Vanessa Bell, Duncan Grant och Roger Fry. Kul att trendanalytikern Cay Bond varit curator för modedelen. Pågår 23 mars – 30 september.
Fotografiska har alltid riktigt bra utställningar och pågående Devotion! med en av mina favoritfotografer Ellen von Unwerth är inte något undantag. Hennes bilder är fantastiskt livsbejakande, en del skulle säga provocerande, och kvinnorna som porträtteras är självsäkra, starka och leker med olika roller. Och så ser de ut att ha så förbaskat kul! ”Girls just wanna have fun” som Cindy Lauper sjöng. Utställningen visas på fram till den 20 maj.
Foto: Ellen von Unwerth
När jag var i Peking i början av 00-talet såg jag så mycket vackra tyger och kläder på sidenmarknaden. Ville köpa med mig hela rullar med vävda sidentyger hem. Den 10 mars öppnar Att väva siden på Millesgården, en utställning om kinesisk sidenproduktion i Nanking (numera Nanjing). Den flertusenåriga traditionen att väva siden började just i Kina och förutom mängder av vackra sidentyger kan man se hur två mästarvävare arbetar fram sidentyget på en vävstol rekonstruerad från Mingdynastin. Fram till den 6 maj har ni på er att se utställningen.
Foto: Millesgården
Om det är något skrivtecken som skakat om och förhoppningsvis förändrat världen för all framtid så är det koden #metoo. Genomslaget har varit enormt och även jag som lyckligtvis varit förskonad från sexuella trakasserier uppfylldes av en gemensam känsla av att ”nu jävlar”. Med start i dag på internationella kvinnodagen öppnar Tekniska museet sin nya utställning Digital Now #4 – En kod som förändrar världen #metoo där man visar synliggör den digitala tekniken som möjliggjort metoorörelsen. Tror jag kan vara väldigt intressant. Utställningen ingår i Tekniska museets scen för interaktiva konstupplevelser Digital Now och pågår fram till den 30 september.