God morgon! Hoppas att ni mår bra och är laddade på en dag av fest och nationell yra. Hur brukar ni fira Nationaldagen?

Vi svenskar är ju fortfarande lite osäkra på hur vi ska fira eftersom vi inte har hunnit skapa några riktiga traditioner kring den svenska nationaldagen än, men jag tycker att vi blir bättre och bättre. Själv tänker jag ägna mig åt picknick på en äng med vänner och lyssna på musik och körsång och se på folkdans.

Vad kan egentligen vara bättre att än att fira utomhus när naturen är som allra vackrast? Kanske äta finlunch i det gröna, ta en båttur, bara koppla av i gemenskap och glädje. Det ska ju bli pangväder också så det är bäddat för en härlig dag.

Om ni inte har några planer och gillar att spela golfa och behöver lite inspiration så kommer här bästa tipset ever, nämligen att golfa Vättern runt. Klassiska Vätternrundan, världens största cykelmotionslopp, går ju av stapeln nästa vecka, och trettio mil på cykel i den svenska försommaren är visserligen en fantastisk upplevelse men förenad med både sittfläsk och mjölksyra i benen. Ett kul sätt att runda sjön i stället för på cykel är att slänga in golfbagen i bilen och spela sig runt på alla de tolv golfbanorna som kantar sjön.

Själv har jag än så länge bara hunnit med en handfull av dem men det skulle vara roligt att slutföra hela varvet. Jag kan verkligen rekommendera det för det är tolv golfbanor med omväxlande karaktärer och alla fina på sitt sätt – park, skog, hed och seaside. Låt oss spana in dem!

Motala Golfklubb
Antal hål: 27
Skog, hed och park. Där har ni karaktärerna på Motala Golfklubbs tre omväxlande niohålsslingor. Parkbanan är lätt kuperad i relativt öppen terräng. Skogsbanan är lite mer kuperad och som namnet antyder ramar träd in  hålen. Den nyare hedbanan i design av Pierre Fulke som invigdes 2007 är ett fint komplement med sin hedkaraktär och smarta bunkerplaceringar.

Vadstena Golfklubb
Antal hål: 18
Belägen på Östgötaslätten med fin utsikt mot Omberg och Tåkern. Det gamla kulturlandskapet med sina månghundraåriga ekar och öppna ängar bidrar till golfbanans fina och omväxlande karaktär av slätt, skog och park.

Ombergs Golf Resort

Antal hål: 18
Från hed och skog till fina hål invid Vätterns östra strand – Omberg bjuder på stor variation både på banan och i den omgivande naturen. En vacker utmaning i design av Bengt Lorichs och Pierre Fulke; en av mina favoriter.

Gränna Golfklubb

Antal hål: 18
Strax söder om Gränna har upphovsmannen Peter Nordwall lyckats skapa en mycket varierad och inbjudande skogsbana. Banan följer fint naturens egna förutsättningar och bjuder på många intressanta hål, där stora undulerade greener och en svårbemästrad ruff tillför spelet lite extra spänning.

A6 Golfklubb
Antal hål: 27
Golfbanan med sina tre slingor är byggd på det gamla övningsområdet för A6 Artilleriregemente (där min pappa var stationerad) och har en vidunderlig utsikt över södra Vätterbygden. Det kuperade landskapet, lövskogsmiljön och de stora undulerade greenerna ger banan en speciell karaktär. Ligger mig varmt om hjärtat.

Jönköpings Golfklubb
Antal hål: 18
Ytterligare en av mina favoriter. En mycket naturskön kuperad parkbana utmed Tabergsån som karaktäriseras av järnvägen mellan Jönköping och Halmstad som går rakt igenom banan. Kort och knixig men en välskött klassiker – grundades 1936 och är en av Sveriges äldsta golfklubbar.

Sand GC
Antal hål: 18
Den har blivit vida omskriven och rankas ständigt högt av en rad internationella golfmagasin. Och visst är Sand en bana av yttersta världsklass. Arkitekterna Arthur Hills och Steve Forrest har lyckats få till en mäktig inlands-linksbana med höga sanddyner, djupa bunkrar och mindre sjöar med vattenfall – mitt i den sköna småländska naturen.

Hökensås Golfklubb
Antal hål: 27
Park- och skogsbana invid Hjo bestående av tre separata och varierande 9-hålsslingor som kombineras olika. En rolig bana med lagom mycket utmaning, inte minst genom de luriga greenerna. Utsikten över Vättern kunde vara sämre.

Brevikens Golfklubb
Antal hål: 18
Golfanläggning strax söder om Karlsborg bjuder på två väldigt olika 9-hålsslingor. Vattenhinder, strategiskt placerade träd och små, utmanande greener på de första nio balanseras väl med öppen hedgolf, stora greener och mjuka onduleringar på de sista nio. Inalles en omväxlande och underhållande upplevelse.

Askersunds Golfklubb
Antal hål: 18
En naturskön seasidebana med vackra vyer över Vätterns norra skärgård. Lagom svår med en del utmaningar så banan passar de flesta spelare. En varning dock för vatten som kommer i spel på i stort sett varje hål. Båtplats finns att boka för gästande spelare som kommer vattenvägen.

 

Ha en fin nationaldag!